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April 2, 1997 
 
 
 
 
Mr. Sparb Collins 
PERS 
Box 1214 
Bismarck, ND 58502 
 
Dear Mr. Collins: 
 
Thank you for your letter concerning a health maintenance 
organization’s request to provide eligible employees the option of 
membership in its organization under North Dakota Century Code 
(N.D.C.C.) § 54-52.1-04.1.  Pursuant to this request, two issues are 
raised:  (1) whether a health maintenance organization (HMO) is a 
carrier under N.D.C.C. ch. 54-52.1 and (2) whether the Public 
Employees Retirement System Board (PERS Board) has the authority to 
accept or reject a request for participation from an HMO. 
 
N.D.C.C. § 54-52.1-04.1 provides: 
 

Notwithstanding the provisions of section 54-52.1-04, the 
board may contract with one or more health maintenance 
organizations to provide eligible employees the option of 
membership in a health maintenance organization.  If it 
makes such a contract, the board may not require that the 
health maintenance organization be federally qualified if 
the health maintenance organization has a certificate of 
authority issued by the North Dakota commissioner of 
insurance.  The contract or contracts must be included in 
the uniform group insurance program. 
 

Several statutory definitions are relevant to the question of whether 
an HMO is also considered to be a carrier.  N.D.C.C. § 54-52.1-01(5) 
defines a health maintenance organization as “an organization 
certified to establish and operate a health maintenance organization 
in compliance with chapter 26.1-18.”  N.D.C.C. ch. 26.1-18 was 
replaced in l993 with N.D.C.C. ch. 26.1-18.1.  See 1993 N.D. Sess. 
Laws ch. 292.  N.D.C.C. § 26.1-18.1-01(12) defines an HMO as “any 
person that undertakes to provide or arrange for the delivery of 
basic health care services to enrollees on a prepaid basis, except 
for enrollee responsibility for copayments or deductibles or both.”  
(Emphasis added).  N.D.C.C. § 54-52.1-01(2) defines carrier as:   
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a. For the hospital benefits coverage, an insurance 
company authorized to do business in the state, or a 
nonprofit hospital service association, or a prepaid 
group practice hospital care plan authorized to do 
business in the state, or the state if a self-
insurance plan is used for providing hospital 
benefits coverage. 

b. For the medical benefits coverage, an insurance 
company authorized to do business in the state, or a 
nonprofit medical service association, or a prepaid 
group practice medical care plan authorized to do 
business in the state, or the state if a self-
insurance plan is used for providing medical benefits 
coverage. 

c. For the life insurance benefits coverage, an 
insurance company authorized to do business in the 
state. 

 
(Emphasis added). 
 
It is interesting to note that carrier, as defined under N.D.C.C. 
§ 26.1-18.1-01(3), “means a health maintenance organization, an 
insurer, a nonprofit hospital and medical service corporation, or 
other entity responsible for the payment of benefits or provision of 
services under a group contract.”   
 
Because the definition of carrier under N.D.C.C. § 54-52.1-01(2) 
includes prepaid group practice hospital and medical care plans, it 
is my opinion that the term “carrier” under N.D.C.C. § 54-52.1-01(2) 
includes HMOs.  This interpretation is reinforced by the requirement 
under N.D.C.C. § 54-52.1-04.1 that if any HMO contract is to be 
awarded it must “be included in the uniform group insurance program.”  
To further the goal of integrity and HMO contracts with the uniform 
group insurance program, the administrative rules implementing 
N.D.C.C. § 54-52.1-04.1 are designed to create an integral 
contractual relationship for HMO entry into the uniform group 
insurance program with that program’s contract bidding requirements 
under N.D.C.C. § 54-52.1-04.  See N.D. Admin. Code ch. 71-03-02.  
Thus, even if an HMO were not considered to be a carrier for the 
purposes of N.D.C.C. ch. 54-52.1, it is my further opinion that the 
requirements of N.D.C.C. § 54-52.1-04.1 and the administrative rules 
promulgated by the PERS Board would dictate that the entry of an HMO 
into the uniform group insurance program be coordinated and 
integrated with the bidding requirements under N.D.C.C. § 54-52.1-04. 
 
The second issue is whether the PERS Board has the authority to 
accept or reject a request for participation from an HMO meeting all 
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the requirements of N.D. Admin. Code ch. 71-03-02.  N.D.C.C. 
§ 54-52.1-04.1 provides that “the Board may contract with one or more 
health maintenance organizations to provide eligible employees the 
option of membership in a health maintenance organization.”  
(Emphasis added).  N.D. Admin. Code § 71-03-02-01 provides in part 
that:  “The board may offer any federally qualified health 
maintenance organization as an alternative coverage to the group 
medical plan subject to the following qualifications . . . .”  
(Emphasis added). 
 
N.D. Admin. Code § 71-03-02-02 provides, in part, that “[t]he board 
will award a contract to the health maintenance organizations meeting 
all the requirements by March thirty-first of the year in which the 
biennium ends.”  (Emphasis added). 
 
An argument that the PERS Board had discretion under N.D.C.C. 
§ 54-52.1-04.1, but it removed that discretion when it promulgated 
N.D. Admin. Code § 71-03-02-02, is without merit.  First, N.D. Admin. 
Code § 71-03-02-01 provides that the board may offer any health 
maintenance organization as an alternative coverage to the group 
medical plan.  The word “may” ordinarily creates a directory, non-
mandatory duty.  Comm’n on Medical Competency v. Racek, 527 N.W.2d 
262, 268 (N.D. 1995).  Thus, the Board has retained discretion under 
its administrative rules to follow the process outlined in N.D. 
Admin. Code ch. 71-03-02.  A careful reading of N.D. Admin. Code 
§ 71-03-02-02 within the context of N.D. Admin. Code ch. 71-03-02 
indicates that section constitutes a timing requirement that the PERS 
Board imposes if the Board decides to exercise its discretion to 
award a contract to an HMO.  See Madler v. McKenzie County, 496 
N.W.2d l7, 20 (N.D. l993) (“Statutes, rules and regulations must be 
construed as a whole to determine their intent, deriving that intent 
by comparing every section as part of a whole.”) 
 
Further, in a conflict between a statute and an administrative rule, 
the statute prevails.  See Steele v. North Dakota Workmen’s Comp. 
Bur., 273 N.W.2d 692, 701 (N.D. l979) (“A rule may not exceed 
statutory authority or supersede a statute.”).  Indeed, after the 
l989 legislative change to N.D.C.C. § 54-52.1-04.l removing the 
requirement that an HMO be federally qualified, see 1989 N.D. Sess. 
Laws ch. 676, the PERS Board has not used the administrative 
rulemaking process to implement that change. 
 
For the reasons above, it is my opinion that the PERS Board is not 
required to contract with a health maintenance organization even if 
the organization meets all the qualification requirements of N.D. 
Admin. Code § 71-03-02-01. 
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Sincerely, 
 
 
 
 
Heidi Heitkamp 
ATTORNEY GENERAL 
 
DEC\bah 
 
 


