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December 23, 1997 
 
 
 
Ms. Rebecca Hill 
Chairperson 
North Dakota Board of Clinical 
 Laboratory Practice 
4103 55th Street SE 
Minot, ND 58701 
 
Dear Ms. Hill: 
 
Thank you for your letter requesting clarification regarding two 
exemptions in N.D.C.C. § 43-48-03.  N.D.C.C. ch. 43-48 establishes 
the North Dakota State Board of Clinical Laboratory Practice for the 
purpose of licensing and regulating clinical laboratory personnel.  
N.D.C.C. § 43-48-02 provides “[n]o person may practice as a clinical 
laboratory scientist or a clinical laboratory technician unless the 
person is the holder of a current license issued by the board, or is 
exempt from licensure.”  N.D.C.C. § 43-48-03 provides, in part, that 
provisions of N.D.C.C. ch. 43-48 do not apply to “[p]hysicians duly 
and currently licensed to practice medicine” and “[n]urses duly and 
currently licensed to practice nursing and practicing within the 
scope of the nursing license.”  You question whether the exemption 
applies to physician assistants and what “level” of nursing licensure 
is required for the exemption to apply. 
 
N.D.C.C. § 43-48-02 does not specifically exempt physician assistants 
from the licensure requirements of N.D.C.C. ch. 43-48.  The fact 
physician assistants are not enumerated in N.D.C.C. § 43-48-02 does 
not necessarily mean they are not exempted from the requirements of 
N.D.C.C. ch. 43-48.  North Dakota law provides for the licensure and 
regulation of a number of health care professionals.  The scope of 
practice of some of the licensed professions overlap.  For this 
reason, many practice acts exempt from licensure other licensed 
professionals doing work within the standards and ethics of the 
person’s profession.  However, whether a practice act specifically 
exempts from its licensure requirements other licensed professionals 
practicing within the scope of their profession, such an exemption 
necessarily exists when overlapping practice acts are read together.  
See generally Harris v. United States, 215 F.2d 69, 76 (4th Cir. 
1954) (“All laws should receive a sensible construction.  General 
terms should be so limited in their application as not to lead to 
injustice, oppression, or an absurd consequence.  It will always, 
therefore, be presumed that the legislature intended exceptions to 
its language, which would avoid results of this character.”); 82 
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C.J.S. Statutes 82b (1953).  In other words, a licensed professional 
may provide services within the scope of practice of his or her 
profession without being licensed by all other boards that might have 
overlapping jurisdiction of a particular activity.  Thus, the fact 
physician assistants are not enumerated in N.D.C.C. § 43-48-02 is not 
dispositive of whether they are exempt from the requirements of 
N.D.C.C. ch. 43-48.  To determine whether physician assistants are 
exempt from the requirements of N.D.C.C. ch. 43-48, it is necessary 
to determine the scope of practice of physician assistants. 
 
N.D.C.C. § 43-17-02.2 provides for the certification of physician 
assistants.  N.D.C.C. § 43-17-02(10) provides physician assistants 
may provide medical service “if such service is rendered under the 
supervision, control, and responsibility of a licensed physician” and 
in accordance with rules prescribed by the State Board of Medical 
Examiners.  See N.D. Admin. Code ch. 50-03-01.  N.D.C.C. 
§ 43-17-02(10) further provides, however, a specific limitation on 
the medical services that can be provided by physician assistants.  
It states: 

 
Physicians’ trained assistants may not be authorized to 
perform any services which must be performed by persons 
licensed pursuant to chapters 43-12.1, 43-13, 43-15, and 
43-28 or services otherwise regulated by licensing laws, 
notwithstanding the fact that medical doctors need not be 
licensed specifically to perform the services contemplated 
under such chapters or licensing laws. 

 
The above language provides physician assistants may not perform 
services otherwise regulated by licensing laws.  N.D.C.C. ch. 43-48 
is a licensing law regulating clinical laboratory testing.  
Accordingly, it is my opinion physician assistants may not perform 
clinical laboratory testing. 
 
The second part of your letter deals with which level of licensed 
nurses can perform clinical laboratory testing within the scope of 
their license.  N.D.C.C. § 43-48-03 specifically exempts from the 
licensure requirements of N.D.C.C. ch. 43-48 licensed nurses 
practicing within the scope of their license.  N.D.C.C. § 43-12.1-01 
further “recognizes the existence of overlapping functions within the 
practice of nursing and other providers of health care.” 
 
“Clinical laboratory testing” is defined as “a microbiological, 
serological, chemical, hematological, radiobioassay, biophysical, or 
immunological assay which is derived from the human body, to provide 
information for diagnosis, prevention, or treatment of a disease or 
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assessment of a medical condition.”  N.D.C.C. § 43-48-01(5).  The 
definition of “clinical laboratory testing” is broad.  The definition 
of “nursing” is also broad.  N.D.C.C. § 43-12.1-02(6) provides: 

 
“Nursing” means the performance of acts utilizing 
specialized knowledge, skills, and abilities for people in 
a variety of settings.  Nursing includes the following 
acts, which may not be deemed to include acts of medical 
diagnosis or treatment or the practice of medicine as 
defined in chapter 43-17: 
 
a. The maintenance of health and prevention of illness. 
 
b. Diagnosing human responses to actual or potential 

health problems. 
 
c. Providing supportive and restorative care and nursing 

treatment, medication administration, health 
counseling and teaching, case finding and referral of 
persons who are ill, injured, or experiencing changes 
in the normal health processes. 

 
d. Administration, teaching, supervision, delegation, 

and evaluation of health and nursing practices. 
 
e. Collaboration with other health care professionals in 

the implementation of the total health care regimen 
and execution of the health care regimen prescribed 
by a health care practitioner licensed under title 
43. 

 
The standards of practice for nurses are outlined in N.D. Admin. Code 
art. 54-05. 
 
Which, if any, clinical laboratory tests may be performed by 
registered nurses, nurse practitioners, and licensed practical nurses 
is a mixed question of fact and law which in this case is an issue 
more appropriately addressed by the Board of Nursing.  State 
licensing boards are responsible for interpreting their practice acts 
and administrative rules.  Based upon its practice acts and 
promulgated rules, the Board of Nursing should be able to delineate 
which, if any, clinical laboratory tests are within the scope of 
practice of registered nurses, nurse practitioners, and licensed 
practical nurses.   I recommend you contact the Board of Nursing for 
their clarification regarding this issue. 
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Sincerely, 
 
 
 
 
Heidi Heitkamp 
ATTORNEY GENERAL 
 
dab/lt 
cc: Board of Medical Examiners 
 Board of Nursing 


