
LETTER OPINION 
97-L-149 

 
 

September 9, 1997 
 
 
Mr. Lonnie W. Olson 
Ramsey County State’s Attorney 
524 4th Ave #16 
Devils Lake, ND 58301 
 
Dear Mr. Olson: 
 
Thank you for your letter inquiring whether the moving of a house, 
building, mobile home, structure or other improvement to prevent its 
destruction due to the flooding of Devils Lake constitutes destruction 
or injury by flood under N.D.C.C. § 57-23-04(1)(g). 
 
You make this inquiry in conjunction with the following facts which are 
set forth in your letter: 
 

There are a large number of homes built around the shores of 
Devils Lake.  As the lake has been rising, a number of the 
homes have been moved.  Most of the homes were covered by 
the National Flood Insurance Program which, through 
Congress, was allowed a “waiver” wherein when the lake 
reached a certain elevation, a waiver was granted for each 
particular house allowing the home to be moved rather than 
destroyed by the water.  The flood insurance program would 
pay the owner, at which time the owner could purchase the 
home back for salvage value, and hire a home mover to move 
the house, or sell the home for salvage value and allow 
someone else to move it.  The home owners who did not have 
flood insurance had to privately hire house movers to come 
onto the property and move the house before the damage was 
irreparable. 
 
The homeowners which had their homes moved off in 1996 have 
now asked for an abatement pursuant to N.D.C.C., Section 
57-23-04(1)(g). 
 

N.D.C.C. § 57-23-04(1)(g) provides: 
 

1. Upon application filed in the office of the county 
auditor on or before November first of the year 
following the year in which the tax becomes delinquent, 
as in this chapter provided, the board of county 
commissioners may abate or refund, in whole or in part, 
any assessment or tax upon real property, in the 
following cases: 

 
 . . . . 
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g. When any building, mobile home, structure, or 

other improvement has been destroyed or injured by 
fire, flood, or tornado the abatement or refund 
must be granted only for that part of the year 
remaining after the property was damaged or 
destroyed. 

 
 
The language in N.D.C.C. § 57-23-04(1)(g) parallels language in 
N.D.C.C. § 57-02-11(2) which authorizes a deduction from the valuation 
of the property if the owner notifies the assessor before April 1 in 
any year that any building, structure, or other improvement, or 
tangible personal property, which is listed for taxation for the 
current year has been destroyed or injured by fire, flood, or tornado. 
 
 
A 1989 opinion of this office dealt with voluntarily removing 
improvements during the assessment year but after the date fixed for 
assessment.  See Letter from Attorney General Nicholas J. Spaeth to 
Michel W. Stefonowicz (May 17, 1989), copy attached.  That opinion held 
no statute authorizes abatement of property taxes on a pro rata basis 
when a building in existence on the assessment date is later 
voluntarily removed during the assessment year.  In the circumstances 
related in your letter, the moving of the homes was not voluntary but 
was necessitated to avoid substantial loss from the rising elevation of 
Devils Lake. 
 
It is my opinion that removing a building, mobile home, or structure to 
avoid advancing flood waters’ injury or destruction under the 
circumstances described in your letter does qualify for abatement or 
refund of taxes under N.D.C.C. § 57-23-04(1)(g). In determining whether 
moving the building was necessary or voluntary, consideration may be 
given to the elevation of the lowest floor at or below the forecasted 
crest of the lake level by the National Weather Service at the time the 
house was moved.  If the move was to comply with an order from the 
State Engineer pursuant to N.D.C.C. § 61-03-21.3 to remove buildings to 
avoid a danger to the public health or safety or a menace to life or 
property, there can be no question that the move was involuntary. 
 
The amount of damage is a question of fact to be determined at the time 
the abatement is requested. Further, a landowner is entitled to an 
abatement or refund of taxes to reflect any damage or injury to any 
improvements remaining on the property after the home or other 
buildings are removed such as the foundation to the buildings, septic 
systems, etc. 
 
Sincerely, 
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Heidi Heitkamp 
ATTORNEY GENERAL 
 
bab/pg 
Enclosure 
 


