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July 30, 1997 
 
 
 
Mr. Wade G. Enget 
Mountrail County State’s Attorney 
PO Box 369 
Stanley, ND 58784-0369 
 
Dear Mr. Enget: 
 
Thank you for your letter asking for an interpretation of N.D.C.C. 
§ 57-27-02 on four questions you pose concerning service of notice of 
expiration of the period of redemption after issuance of a tax sale 
certificate. 
 
N.D.C.C. § 57-27-02 provides, in part: 
 

. . . . 
 
2. If the current assessment records show that a 

residential building is located on the property, the 
county auditor shall deliver the notice of expiration 
of the period of redemption to the sheriff who shall 
serve it or cause it to be served personally upon the 
owner, if known to be a resident of this state.  If 
the owner is a nonresident of this state, the sheriff 
shall serve the notice by certified mail addressed to 
the owner at the owner’s last known post-office 
address and determine whether personal service upon 
any person is required under subsection 4.  If the 
current assessment records show that no residential 
building is located on the property, the auditor 
shall serve the notice by certified mail addressed to 
the owner at the owner’s last known post-office 
address.  If service is made by certified mail under 
this subsection, service must also be made by 
publication once in each week for three consecutive 
weeks in the official county newspaper.  If notice is 
published under this section, it must contain the 
description and any street address of the property.  
However, the failure to include the street address in 
the notice does not affect the validity of the 
notice. 
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3. Within ten days after a request by the county 
auditor, the register of deeds and the clerk of the 
district court shall furnish the county auditor with 
a certified list giving the names and addresses of 
all persons who appear to be interested as owners, 
mortgagees, lienholders, or otherwise in the property 
except a person whose only interest is in a mineral 
interest that was severed from the surface estate 
before the filing of any unsatisfied lien or mortgage 
or before January first of the year following the 
year for which the taxes were levied and to which the 
tax sale certificate issued or deemed to have been 
issued relates, upon whom the notice of the 
expiration of the period of redemption must be 
served. 

 
4. The notice must be served personally upon any person 

actually residing upon the property covered by a tax 
sale certificate and upon any tenant or other person 
entitled to the possession of the property as may 
appear from the records of the register of deeds. 

 
5. The county auditor shall serve the notice of the 

expiration of the period of redemption upon each 
mortgagee, lienholder, and other person with an 
interest in the property except a person whose only 
interest is in a mineral interest that was severed 
from the surface estate before the filing of any 
unsatisfied lien or mortgage or before January first 
of the year following the year for which the taxes 
were levied and to which the tax sale certificate 
issued or deemed to have been issued relates, and 
upon whom personal service is not required by this 
section, as shown by the records of the register of 
deeds or the clerk of the district court of the 
county.  The notice must be served by certified mail. 

 
. . . . 
 

N.D.C.C. § 57-27-02(2) requires the county auditor to determine from 
current assessment records whether a residential building is located 
on the property in question.  If that determination is made in the 
affirmative, the county auditor delivers the notice of expiration of 
the period of redemption to the sheriff who is required to serve “or 
cause it to be served” personally upon the owner, if known to be a 
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resident of this state.  N.D.C.C. § 57-27-02(4) requires the notice 
to be served personally upon any person actually residing on the 
property covered by the tax sale certificate and upon any tenant or 
other person entitled to possession of the property as may appear 
from the records of the register of deeds. 
 
You ask who must make the determination on whether a tenant or other 
person actually resides on the property covered by a tax sale 
certificate.  From the above provisions, it is my opinion that the 
sheriff must determine if any person actually resides upon the 
property covered by the tax sale certificate and serve or cause to be 
served personally on that person the notice of expiration of the 
period of redemption. 
 
If a residential building is located on the property, the sheriff 
must personally serve or cause to be served on the owner the notice 
of expiration if the owner is known to be a resident of the state.  
Because an owner might not actually live on the property in question, 
the sheriff must determine whether either the owner, a tenant or 
other person entitled to the possession of the property as may appear 
from the records of the register of deeds, or some other person is 
actually residing upon the property in order to fulfill all of the 
potential service requirements for persons interested in the 
property. 
 
You also ask whether the auditor or some other county official must 
personally inspect the property to determine if anyone actually 
resides on the property, or whether they may rely on the records of 
the register of deeds.  The above-noted portions of N.D.C.C. 
§ 57-27-02 permit the county auditor to rely on assessment records to 
determine the presence of residential buildings located on the 
property.  N.D.C.C. § 57-27-02(2).  Those provisions also permit 
reliance on the records of the register of deeds to determine if 
there is “any tenant or other person entitled to the possession of 
the property as may appear from the records of the register of 
deeds.”  N.D.C.C. § 57-27-02(4).  However, for determining whether 
there is “any person actually residing upon the property covered by 
the tax sale certificate” a personal inspection is required.  As 
noted earlier, personal service of the notice of expiration of the 
tax sale certificate may be required on the record title owner as 
determined by the auditor, on a tenant or other person entitled to 
possession of the property as may appear from the records of the 
register of deeds, and on any person actually residing upon the 
property.  Because assessment records and real property records 
maintained by the register of deeds do not show whether the property 
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is actually occupied by anyone, it is my opinion that the property 
must be personally inspected to make that determination and that the 
personal inspection should be made by the sheriff. 
 
Personal service of documents within the boundaries of Indian 
reservations upon enrolled members of the local tribe remains an 
unsettled issue.  In an opinion to the Rolette County State’s 
Attorney, I discussed the complexities of the subject and described 
the split of authority thereon between the various jurisdictions.  I 
am attaching to this opinion, and incorporating herein, 1994 N.D. Op. 
Att’y Gen. L-245 upon which you should rely in advising your county 
sheriff in obtaining personal service of enrolled tribal members 
residing on the reservation of the tribe in which enrolled.  Since 
that opinion, a Wisconsin court has held that state service of 
process upon an Indian in Indian country does not infringe upon 
tribal sovereignty.  Landreman v. Martin, 530 N.W.2d 62 (Wis. Ct. 
App. 1995).  Despite this decision, the law in this area is still too 
unsettled for me to conclude with confidence that a sheriff’s 
on-reservation service upon an Indian is proper.  In the instant 
case, the sheriff is required to make personal service under certain 
circumstances, so cooperation of tribal authorities should be sought, 
and the degree of and extent of any assistance provided, or the 
refusal to provide services and assistance, should be thoroughly 
documented by the sheriff. 
 
Your last question concerns whether the sheriff may designate another 
process server to serve the notice of expiration of the period of 
redemption.  For purposes of personal service, subsection 2 of 
N.D.C.C. § 57-27-02 provides that after the county auditor determines 
the existence of a residential building on the property, the auditor 
delivers the notice to the sheriff “who shall serve it or cause it to 
be served personally.”  In addition to the personal service required 
on the owner under subsection 2 of N.D.C.C. § 57-27-02, subsection 4 
of that section requires the notice to be served personally on any 
person actually residing on the property and on any tenant or other 
person entitled to the possession of the property as appears from the 
records of the register of deeds.  It is my opinion that the personal 
service required in subsection 4 relates back to the duties of the 
sheriff to make personal service under subsection 2. 
 
For your question, the significant language is “or cause it to be 
served.”  In State v. Stockwell, 134 N.W. 767 (N.D. 1912), the North 
Dakota Supreme Court opined on the meaning of the phrase “or cause to 
be examined” where the Superintendent of Public Instruction was to 
examine certain teacher answer papers for teacher’s certificate 
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examinations.  The Supreme Court declared that language to mean that 
it was the duty of the Superintendent to discharge the responsibility 
either by doing it himself or causing the performance of the work by 
others.  The court stated that the phrase “or cause to be examined,” 
where the officer in question is required to examine or cause to be 
examined the teacher’s answer papers, “is as regards official action 
the equivalent of the individual performance of it by the officer.”  
134 N.W. at 779. 
 
Consequently, the duty of the sheriff to make personal service of the 
notice of expiration of the period of redemption under subsections 2 
or 4 of N.D.C.C. § 57-27-02 may be performed either by the sheriff in 
person or by others the sheriff causes to perform the service, and 
the sheriff’s duty is discharged by either doing the service 
personally or by causing the performance of the service by another.  
It is therefore my opinion that a sheriff required to make personal 
service under N.D.C.C. § 57-27-02 may perform the work personally or 
may cause the service to be made by others in the sheriff’s employ or 
by some other process server whose services are hired by the sheriff.  
The identity of a sheriff’s designee for performing service could be 
decisive on the issue of validity of service on a reservation, based 
on whether the tribe recognizes the designee as having authority on 
the reservation. 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
Heidi Heitkamp 
ATTORNEY GENERAL 
 
rel/pg 
Enclosure 
 


