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     August 23, 1971     (OPINION) 
 
     Mr. Linn Sherman 
 
     State's Attorney 
 
     Kidder County 
 
     RE:  Townships - Levy for Debt - Amount 
 
     This is in response to your letter in which you state the following: 
 
           Under the terms of Section 57-15-30.1 of the 1971 pocket 
           supplement to the Century Code, when a township is indebted to 
           the county, and the debt is more than one year past due, the 
           county commissioners may require the county auditor to levy a 
           tax upon the property within the township sufficient to pay 
           such indebtedness, to be used for that purpose, but in no case 
           shall the total amount of the levy cause the levy for such 
           township to exceed the maximum levy limitation, including 
           excess levy limitations, as provided by law. 
 
           When a township is so indebted to the county, and has not voted 
           the 5 mill levy for road purposes as authorized by Section 
           57-15-19.4, nor an excess levy under the provisions of Section 
           57-17-06, what is the maximum levy that may be made on the 
           property in this township, including the amount levied for the 
           payment of the county indebtedness?  Is it limited to 18 mills, 
           or is it limited to 32 mills, being 18 mills plus 9 mills plus 
           5 mills, assuming such a levy would be necessary to pay the 
           indebtedness, or would some other limit apply?" 
 
     Section 57-15-30.1 was created by Chapter 545 of the 1971 Session 
     Laws:  It provides as follows: 
 
           TAX LEVY FOR TOWNSHIP DEBT - DUTY OF COUNTY AUDITOR - DUTY OF 
           COUNTY TREASURER.  Whenever any township is indebted to the 
           county in which such township is located, and such debt is more 
           than one year past due, the county auditor, upon resolution of 
           the board of county commissioners, shall levy a tax on the 
           property within the township in an amount sufficient to pay the 
           indebtedness, but in no case shall the amount of the levy cause 
           the total levy for such township to exceed the maximum levy 
           limitations, including excess levy limitations, provided by 
           law.  The county treasurer shall place the taxes collected to 
           the credit of the county in payment or partial payment of the 
           township's indebtedness." 
 
     The language of this section clearly indicates that the Legislature 
     intended to confer power upon the board of county commissioners to 
     levy taxes within the township if it is indebted to the county, but 
     apparently is not doing anything to reduce the indebtedness. 
 
     The language "but in no case shall the amount of the levy cause the 



     total levy for such township to exceed the maximum levy limitations 
     including excess levy limitations," clearly indicates that the 
     Legislature intended that the levy which may be imposed by the board 
     of county commissioners could be as high as the maximum levies may be 
     made according to law and including in such maximum all excess levies 
     which are authorized by law. 
 
     In exploring the various possibilities, we are convinced that the 
     Legislature meant to include all special type levies as well as 
     excess levies.  We are further inclined to believe that if the 
     indebtedness arises out of a certain program for which a special levy 
     is authorized but is not made, the county commissioners may include 
     such special levy to collect the debt. 
 
     As an example of the different types of levies, Section 57-15-20 
     authorizes a general mill levy of 18 mills.  Section 57-15-19.4 
     authorizes a special 5 mill levy for roads.  There are, of course, 
     other special mill levies.  Section 57-17-06 authorizes an excess 
     levy of 50 percent.  Thus, 50 percent of an 18 mill levy would be 9 
     mills. 
 
     The apparent underlying purpose of Section 57-15-30.1 was to 
     authorize the county to make a levy if the township is indebted to 
     the county but does not spread a levy as authorized for such purpose. 
     If the township is indebted to the county, for example, for road 
     purposes, but the township has not levied the 5 mill special levy, at 
     that point the county could levy the 5 mill levy and in addition 
     thereto an excess levy as authorized by Section 57-17-06. 
 
     This section also contemplates that the township must levy a tax in 
     accordance with its authority if the township is indebted to the 
     county and failure to do so, the county may levy the taxes. 
 
     It is therefore our opinion that if a township is indebted to the 
     county for a certain purpose for which the township is also 
     authorized to spread a special levy but failed to do so, the county 
     commissioners may spread such levy and in addition thereto spreading 
     excess levies as authorized by law. 
 
     It is our further opinion that if a township is indebted to the 
     county and there is no special levy authorized, the county 
     commissioners may only spread an excess levy as authorized under 
     Section 57-17-06.  By way of example, if the indebtedness is the 
     result of road construction by the county, and the township was 
     levying only 18 mills but was authorized to levy 5 mills for road 
     purposes, the county commissioners could levy a total aggregate of 32 
     mills (18 mill levy by the township, 5 mill special road levy, 9 
     mills excess levy). 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


