
OPINION 
71-46 

 
     September 1, 1971     (OPINION) 
 
     The Honorable R. Lee Hamilton 
 
     Municipal Judge 
 
     Grand Forks, ND 
 
     RE:  Cities - Municipal Courts - Uniform Jury Act 
 
     This is in reply to your question whether or not the Uniform Jury 
     Selection Act applies to municipal courts. 
 
     The legislative intent as set out in Section 27-09.1-01 states that 
     it is the policy of the state that all persons selected for jury 
     service be selected at random from a fair cross section of the 
     population of the area served by the court. 
 
     Subsection 1 of Section 27-09.1-03 defines court to mean "the 
     district court of this state, and includes, when the context 
     requires, any judge of the court."  Under this definition, only 
     district courts and its judges are included when the term "court" is 
     used. 
 
     It is also significant to note that the qualification form as set out 
     in Section 29-09.1-07 contains among other things the question 
     whether or not the individual is a citizen of the United States and a 
     resident of the county.  The disqualification from jury service as 
     set out in subsection 2 of Section 27-09.1-08 provides that if a 
     person is not a citizen of the United States, 21 years old and is not 
     a resident of the state or county  such person is disqualified. 
 
     Throughout the provisions of Chapter 27-09.1, we find no reference to 
     other courts except in Section 27-09.1-21 we find that the judge of a 
     district court or a judge of a county court of increased jurisdiction 
     may use an undischarged jury panel summoned by the other court. 
 
     The qualifications to serve on either a district court or a county 
     court of increased jurisdiction are similar.  The jurisdiction of a 
     county court of increased jurisdiction is countywide.  The district 
     court, of course, has greater jurisdiction, but when it is convened, 
     it still convenes in the county. 
 
     The qualifications of a juror in a municipal court require that same 
     be a resident of the municipality.  In this respect, Section 40-18-16 
     has not been amended or repealed by implication.  We would also note, 
     even though it is not controlling, that the same Legislature that 
     enacted the Uniform Jury Selection Act also amended Section 40-18-18. 
     It still retained the language that the jury in a municipal court 
     shall be entitled to a fee of $4.  However, the Legislature did not 
     make any other substantive changes to indicate that the Uniform Jury 
     Selection Act should apply to municipal courts.  The juror under the 
     Uniform Jury Selection Act is entitled to $20 each day and $8 for 
     each day in attendance at justice court.  It also provides that a 



     juror be entitled to $8 for attending a coroner's inquest.  See 
     Section 27-09.1-14.  We believe it is significant that when the 
     Legislature spelled out the compensation for jury service it 
     mentioned the district court, the county justice court and the 
     coroner's inquest, but no mention was made of the compensation for 
     jurors in municipal court. 
 
     No mention is made of municipal court in the Uniform Jury Selection 
     Act.  Under subsection 2 of Section 27-09.1-09 we find the following 
     language: 
 
           "2. A judge of any court or any other state or county official 
               having authority to conduct a trial or hearing with a jury 
               within the county may direct the jury commission to draw 
               and assign to that court or official the number of 
               qualified jurors he deems necessary for one or more jury 
               panels or as required by law for a grand jury.  Upon 
               receipt of the direction and in a manner prescribed by the 
               court, the jury commission shall publicly draw at random 
               from the qualified jury wheel the number of qualified 
               jurors specified.  The qualified jurors drawn for jury 
               service shall be assigned at random by the clerk to each 
               jury panel in a manner prescribed by the court." 
 
     The term "a judge of any court" might be construed to mean any court 
     including the municipal court, but we must remember that the term 
     "court" is a work of art and means the district court.  Further, the 
     language "or any other state or county official having authority to 
     conduct a trial" apparently limits its application to state or county 
     officials.  A municipal judge is not a county or state official. 
 
     On the basis of the foregoing, it is our opinion that the Uniform 
     Jury Selection Act is not applicable to municipal courts.  However, 
     we are not aware of any law which would prevent the municipal court 
     from using the names of the municipality residents appearing on the 
     master jury list.  In this respect, the municipal judge who is 
     required to prepare a list of 18 residents under Section 40-18-16 may 
     select at random from the master list the names of the residents.  In 
     so doing, he would be satisfying the basic requirements of law.  This 
     is a matter of cooperation between the jury commission and the 
     municipal court, but we cannot as a matter of law say that the jury 
     commission must provide a separate list consisting of only residents 
     of the municipality which otherwise appear on the master list. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


