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     May 12, 1971     (OPINION) 
 
     Mr. Linn Sherman 
 
     State's Attorney 
 
     Kidder County 
 
     RE:  Taxation - Delinquent Personal Property Taxes - Collection Fee 
 
     This is in response to your letter in which you ask for an opinion on 
     the following: 
 
           "Under the provisions of Section 57-22-29 of the North Dakota 
           Century Code, as amended, the county commissioners are 
           authorized to contract with the sheriff for the collection of 
           certain delinquent personal property taxes, and pay him a 
           percentage, not exceeding 10 percent, of the amount collected, 
           as compensation for such collection. 
 
           "If such a contract is entered into with the sheriff, does that 
           authorize the sheriff to deduct the amount of his percentage 
           from his collections, and pay only the balance into the county 
           treasury, or should the full amount of the tax be paid to the 
           county, and a claim be filed by the sheriff for his collection 
           fee? 
 
           "If such a contract is made, when the taxes so collected are 
           distributed to the various taxing districts, is the percentage 
           of the collection fee to be charged to each taxing district 
           involved, such as the school district, county and city, or is 
           the entire amount of such collection charge to be paid from the 
           county's share of the tax?  Apparently no permission for such 
           payment of the collection fee is required of any taxing 
           district other than the county." 
 
     Section 57-22-29 authorizes the county commissioners to enter into a 
     contract for the collection of delinquent personal property taxes. 
     It also authorizes the commissioners to pay at a rate of up to 10 
     percent of the amount collected for services rendered.  The 
     commission based on the collection of taxes is really a measure of 
     compensation. 
 
     Section 57-20-07 provides that the treasurer shall be the receiver 
     and collector of all taxes.  This strongly implies that the taxes 
     collected must be turned over to the treasurer. 
 
     Under Section 21-05-01 we find that no payments shall be made by a 
     county or township unless the same is reduced in writing and 
     verified.  The claim submitted must state the items for which the 
     charge is made.  Section 21-05-02 sets out the verification form to 
     which the claimant certifies as to its correctness. 
 
     Based on the aforementioned provision of law, it is our opinion that 



     the taxes collected by the sheriff under contract as authorized by 
     Section 57-22-29 must be paid over to the county treasurer.  The 
     sheriff may then file a claim (bill) with the county for the 
     compensation he is to receive for such collections.  The claim or 
     bill should set forth the percentage allowed to him pursuant to the 
     contract which is not to exceed 10 percent. 
 
     There is a further reason for such procedure.  The taxes collected 
     will be reported to the treasurer and the individual taxpayers will 
     receive full credit, whereas if the sheriff is permitted to reduce 
     the amount collected by the percent of commission allowed, the net 
     payment would not reflect full payment of taxes, and even though a 
     notation may be made showing the amount withheld by the sheriff, it 
     could still result in difficulties as to the receipts issued and the 
     amount of taxes collected. 
 
     The county is the tax collector through its officials.  The normal 
     routine in collecting taxes is performed by the county officials. 
     They are paid by the county for such services.  Section 57-22-29 
     authorizes the county commissioners to employ certain persons to 
     perform those services.  It also authorizes the payment.  The county 
     commissioners are authorized to budget for the costs involved in 
     collecting the taxes.  No provision is made for reducing the 
     distribution of taxes collected.  The procedure might suggest an 
     inference, but in attempting to implement a reduction would require 
     considerable bookkeeping entries.  If the statute would provide for a 
     proportionate reduction in accordance with the commission allowed or 
     the cost involved we would have no difficulty in concluding that the 
     taxes collected would be distributed on a reduced portion in 
     accordance with the commission allowed. 
 
     We are also mindful that Section 57-22-29 allows the commissioners to 
     pay a reasonable salary or expenses.  Thus, if a salary or expenses 
     were allowed for the collection of taxes it could become quite a 
     different administrative problem to allocate the expenses for the 
     various taxes collected. 
 
     For this reason its our opinion that the commission or salary paid 
     for the collection of taxes must be borne by the county.  The county 
     is in a position to budget under its general taxing authority to 
     provide for the necessary revenues to compensate for the commission 
     paid for the collection of the delinquent personal property taxes. 
     Thus, in the end result the cost of collecting the taxes would be 
     borne by all taxpayers proportionately. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


