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     January 12, 1971     (OPINION) 
 
     The Honorable E. N. Dornacker 
     House of Representatives 
     North Dakota Legislative Assembly 
     Bismarck, ND 
 
     RE:  Taxation - Assessment - Value at Time of Assessment 
 
     This is in response to your letter of January 6, 1971, wherein you 
     make inquiry of this office concerning our opinion regarding assessed 
     valuation.  You submit the following in your letter: 
 
           "I would like to have your opinion on the following:  Under our 
           laws shall property be assessed at the value of the time it is 
           assessed or on a preceding (sic) 5 years average of its value?" 
 
     We would note that the subject of your inquiry appears to be governed 
     by the provisions of Section 57-02-01 of the North Dakota Century 
     Code, as amended, which provides in part: 
 
           "DEFINITIONS.  As used in this title, unless the context or 
           subject matter otherwise requires: 
 
           1.  through 3.* * * 
 
           4.  'True and full value' means the usual selling price at the 
               place where the property to which the term is applied shall 
               be at the time of the assessment, that being the price at 
               which it could be obtained at private sale  and not at a 
               forced public auction sale.  In arriving at the true and 
               full value, consideration may be given to the earning or 
               productive capacity, if any, the market value, if any, and 
               all other matters that affect the actual value of the 
               property to be assessed. 
 
           5.  through 10.* * *"  (Emphasis supplied) 
 
     Accordingly, it would appear that the assessment shall be at the 
     value as of the time of assessment rather than by any other formula 
     respecting time. 
 
     Since we are unaware of any statue relating to the establishment of 
     value by assessment which relates to a formula founded in averaging 
     over a period of years, we can only conclude that property shall be 
     assessed at the value of the time it is assessed rather than by 
     averaging the preceding five year valuations of such property. 
 
     I trust that the foregoing will adequately set forth my position on 
     the matter. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


