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     May 12, 1971     (OPINION) 
 
     Mr. John A. Zuger 
 
     City Attorney 
 
     Bismarck, ND 
 
     RE:  Banks - Official Depositories - Pledge of Securities 
 
     This is in response to your letter in which you state that you have 
     been asked by the Board of City Commissioners to request an opinion 
     whether or not securities issued by instrumentalities or political 
     subdivisions of states other than North Dakota may be pledged under 
     the requirements of Section 21-04-09. 
 
     You further state, as you understand it, that banks have offered to 
     pledge the bonds and obligations of political subdivisions of other 
     states.  You then ask the question whether or not under Section 
     21-04-09 the securities that may be pledged are limited only to 
     obligations issued by other states or if such obligations would 
     include the obligations of political subdivisions of other states. 
 
     The pertinent language of Section 21-04-09 is as follows: 
 
           "PLEDGE OF SECURITY IN PLACE OF DEPOSTING BOND.  The board of 
           any public corporation may accept from any banking corporation, 
           as security for repayment of deposits, a pledge of security in 
           lieu of a personal or surety bond.  When securities are so 
           pledged* * *such board shall require security in the amount of 
           one hundred ten dollars for every one hundred dollars of public 
           deposits.  Securities which shall be eligible for such pledge 
           shall be bills, notes or bonds issued by the United States 
           Government, its agencies or instrumentalities* * *and all other 
           forms of securities issued by the state of North Dakota, its 
           boards, agencies, or instrumentalities  or by any county, city, 
           township, school district, park district or other political 
           subdivision of the state of North Dakota * * *and bonds issued 
           by any other state of the United States.* * *"  (Emphasis ours) 
 
     It is noted that securities issued by the state of North Dakota, its 
     political subdivisions, boards, agencies or instrumentalities, 
     qualify as securities which may be pledged.  At the same time it is 
     also noted that where the statute speaks of other states, it does not 
     use any language which indicates that it includes boards, agencies or 
     instrumentalities of other states.  It simply refers to bonds issued 
     by any other state of the United States. 
 
     Where the Legislature specifically enumerated the securities of 
     agencies, instrumentalities and political subdivisions of this state 
     in referring to the state of North Dakota, as well as of the state of 
     North Dakota, but does not so enumerate in referring to securities of 
     other states, in the same statute, we are compelled to conclude that 
     the securities of another state are only those which are issued by 



     the state and do not include securities or obligations issued by 
     boards, agencies or political subdivisions of another state. 
 
     It is therefore our opinion that securities or obligations issued by 
     boards, agencies, instrumentalities, or political subdivisions, 
     including county, city or township, etc., of another state other than 
     North Dakota may not be pledged to satisfy the requirements of 
     Section 21-04-09.  Securities of the state itself would qualify. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


