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     July 19, 1971     (OPINION) 
 
     Colonel Ralph M. Wood 
 
     Superintendent 
 
     North Dakota Highway Patrol 
 
     RE:  Motor Vehicles - Camper Trailers - Status 
 
     Dear Colonel Wood: 
 
     This is in reply to your letter of June 30, 1971, informing us that 
     recent questions have arisen relative to camper trailers, best 
     described as a fifth wheel type, which is attached to a pickup truck. 
     The advertising brochure you enclose indicates that the advertised 
     vehicle has the "same fifth-wheel hitching principal that is used in 
     every semitrailer truck."  The pictures therein would indicate that 
     the towing principal is similar to that used in the usual 
     semi-trailer truck combination with the basic exception that the 
     towing vehicle is a pickup truck rather than the usual tractor truck. 
 
     Your questions are stated as: 
 
           1.  May a person legally ride in a camper trailer of the fifth 
               wheel type when such trailer is drawn by a motor vehicle 
               upon the public highways of the state? 
 
           2.  Would the unit identified in one above be considered a 
               combination of units which would permit the towing of an 
               additional camper trailer - such as a boat trailer 
               described in Section 39-12-04 Subsection 6? 
 
           3.  Would the driver of the tractor unit required to pull the 
               trailer identified in one above be permitted to operate the 
               combination of units on a class three drivers license as 
               provided for in Subsection 3 of Section 39-06-13?  Would 
               this also be true if the trailer being towed weighs more 
               than 6,000 pounds?" 
 
     Subsection 68 of Section 39-01-01 of the 1969 Supplement to the North 
     Dakota Century Code defines house trailer or mobile home as follows: 
 
           8.  'Trailer' shall include every vehicle without motive power 
               designed to carry property or passengers wholly on its own 
               structure and to be drawn by a motor vehicle, except that 
               it shall not include a 'house trailer' or 'mobile home,' 
               which terms shall mean a vehicle as defined in this 
               subsection which is designed and intended for use as living 
               or sleeping quarters for people and which is not used for 
               commercial hauling of passengers;" 
 
     Looking to the advertising brochure including pictures therein you 
     enclose, it appears that the vehicles there advertised include the 



     equivalent of bedroom, bathroom, kitchen, etc., with appropriate 
     equipment therefore, on which basis we would conclude that it is a 
     vehicle as defined in said Subsection 68 of Section 39-01-01 which is 
     designed and intended for use as living or sleeping quarters for 
     people and which is not used for commercial hauling of passengers. 
     On such basis we would further conclude that it can be considered a 
     mobile home within the meaning of that term as specified in Section 
     39-18-04 of the North Dakota Century Code, which provides among other 
     things that: 
 
           "Provided further that no person or persons shall ride in such 
           mobile home while it is being moved upon the highways of this 
           state." 
 
     On such basis it is our conclusion that a person may not legally ride 
     in such vehicle when such a trailer is drawn by a motor vehicle upon 
     the public highways of this state. 
 
     While we recognize the distinction between "semitrailers" as defined 
     in Subsection 55 of Section 39-01-01, 1969 Supplement, and "trailer" 
     as defined in Subsection 68 of Section 39-01-01, 1969 Supplement, the 
     semitrailer being designed and used in conjunction with a motor 
     vehicle that carries part of the trailer's weight and load, and the 
     trailer being designed to carry property or passengers wholly on its 
     own structure, and we further recognize that part of the weight of 
     the vehicle and load are carried on the pickup in this instance, it 
     is nevertheless our opinion that for purposes of the quoted portion 
     of Section 39-18-04, same must necessarily be considered a "mobile 
     home." 
 
     We might mention in this regard that while part of the weight of the 
     towed vehicle here considered would actually rest upon and be carried 
     by the towing vehicle, all of the property or passengers in the towed 
     vehicle would necessarily also be carried wholly on the structure of 
     the towed vehicle, though not necessarily being borne in entirety by 
     the wheels of the towed vehicle. 
 
     Subsection 6 of Section 39-12-04 provides insofar as here applicable 
     that: 
 
           6.  A tractor truck and semitrailer may draw a trailer or 
               semitrailer converted to a trailer by use of a dolly and 
               fifth wheel, * * * " 
 
     It seems doubtful that the pickup truck used in the described 
     combination can be considered a "truck tractor" within the meaning of 
     Section 39-01-01 Subsection 70 insofar as the pickup truck here 
     considered is actually designed for use primarily for carrying a 
     load, even though in this instance it has been converted to tractor 
     use.  Also, the towed vehicle cannot be considered to be a 
     semi-trailer insofar as Subsection 55 of Section 39-01-01 
     specifically excludes from its definition "mobile homes" as defined 
     in Subsection 68 of Section 39-09-01 of the 1969 Supplement to the 
     North Dakota Century Code.  On such basis, it is our opinion that the 
     combination of vehicles here considered could not be considered a 
     semitrailer and tractor truck combination permitted to draw a trailer 
     or semitrailer converted to a trailer.  Rather, by reason of the last 



     sentence of said Subsection 6 of Section 39-12-04, it is subject to 
     the provision that: 
 
           "No more than two vehicles shall be used in any other 
           combination."  On such basis, the combination here considered 
           of pickup truck and mobile home would be two vehicles and could 
           not have a third vehicle included in any combination permitted 
           under our statutes. 
 
     In the ordinary instance, it would appear to us that the driver of 
     the "tractor unit" (in this instance a pickup truck) would be 
     permitted to operate the combination of units on a class three 
     drivers license as provided for in Subsection 3 of Section 39-06-13 
     of the 1969 Supplement to the North Dakota Century Code, such pickup 
     truck being any two-axle or tandem-axle vehicle within the meaning of 
     such statutory provision.  However, we do note that excepted from the 
     authorization of that section under Subdivision c thereof is: 
 
           "A two-axle or tandem-axle vehicle or combination of vehicles 
           when towing a trailer when the trailer being towed has a gross 
           weight in excess of six thousand pounds;" 
 
     On such basis, when the towed vehicle would weigh more than 6,000 
     pounds, the combination could be driven by a driver licensed only 
     under the class 3 license.  While, for purposes of this subdivision 
     we would otherwise recognize the towed vehicle to be a "trailer" of a 
     "semitrailer" as we would recognize same to be a "mobile home," it 
     could not be a "trailer" under Section 39-01-01 Subsection 68, nor 
     could it be a "semi-trailer" under Section 39-01-01, Subsection 55. 
 
     We hope the within and foregoing will be sufficient for your 
     purposes. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


