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     September 1, 1971     (OPINION) 
 
     Mr. Richard B. Thomas 
 
     State's Attorney 
 
     Ward County 
 
     RE:  Elections - Residency - College Students 
 
     This is in response to your letter in which you state that it is 
     desirable to have a ruling as to where eighteen-year-old persons are 
     permitted to vote.  This question arises as the result of the 
     ratification of the Twenty-sixth Amendment to the United States 
     Constitution.  With your request you forwarded a letter from the 
     North Dakota Students Association in which they contend that since 
     census counts a resident student as part of a college town's 
     population entitling it to a greater legislative representation and 
     more federal and state aid, they should be allowed to vote there. 
 
     It is understandable that the method of crediting or allocating 
     persons to the place where they are at the time of taking census, 
     regardless of where their legal residence may be, prompted the 
     question.  In applying the one-man, one-vote concept it might suggest 
     superficiality or even appear that a person should vote or be able to 
     vote where he is counted, or at the place to which he is allocated or 
     credited, for population purposes. 
 
     However, by applying this rationale, it would be lending credit and 
     compounding what already is a disparity in the system itself as far 
     as the internal affairs of the state are concerned.  In making this 
     observation, no criticism is intended of the census bureau or the 
     methods employed by it.  We recognize that the federal census is 
     designed primarily to satisfy federal or national requirements which 
     we believe they do, but at the same time this system is wanting and 
     for certain local intrastate purposes, creates a disparity, 
     particularly as to representation in the legislative assembly.  We 
     would suggest that with all of the emphasis placed on the one-man, 
     one-vote concept, that a system be employed which would aid and 
     support such concept rather than detract or dilute.  The true 
     one-man, one-vote concept implies representation on the basis of 
     votes or eligible votes. 
 
     As to the question in point, the procedures or methods employed by 
     the census bureau are not basic criteria for establishing residence, 
     nor do such methods or procedures amend or repeal constitutional or 
     statutory methods of determining and establishing residence.  Neither 
     do such procedures or methods actually change legal residence.  The 
     mere fact that a person states his place of abode or domicile to be a 
     certain place for purposes of completing a census report does not 
     necessarily change or establish a legal residence.  Under some 
     instances, it can be used as probative evidence. 
 
     The laws under which legal residence may be acquired or changed have 



     not been modified or amended as a result of the census. 
 
     The basic rules for establishing residence, or in determining where 
     the residence is, are found in Section 54-01-26 and are as follows: 
 
           "RESIDENCE - RULES FOR DETERMINING.  Every person has in law a 
           residence.  In determining the place of residence the following 
           rules shall be observed: 
 
           1.  It is the place where one remains when not called elsewhere 
               for labor or other special or temporary purpose, and to 
               which he returns in seasons of repose; 
 
           2.  There can only be one residence; 
 
           3.  A residence cannot be lost until another is gained; 
 
           4.  The residence of the father during his life, and after his 
               death, the residence of the mother, while she remains 
               unmarried, is the residence of the unmarried minor 
               children; 
 
           5.  The residence of the husband is presumptively the residence 
               of the wife except in the case of establishing residence 
               for voting purposes; 
 
           6.  The residence of an unmarried minor who has a parent living 
               cannot be changed by either his own act or that of his 
               guardian; and 
 
           7.  The residence can be changed only by the union of act and 
               intent." 
 
     In addition to the foregoing, to be eligible to vote, a person must 
     also satisfy constitutional and statutory provisions.  Article 40 of 
     the North Dakota Constitution is the basic law setting forth the 
     qualifications of an elector or voter.  It provides as follows: 
 
           "North Dakota:  Every qualified elector, who shall have resided 
           in the state on year, in the county ninety days and in the 
           precinct thirty days next preceding any election, shall be 
           entitled to vote at such election.  Provided that where a 
           qualified elector moves from one precinct to another within the 
           state he shall be entitled to vote in the precinct from which 
           he moves until he establishes his residence in the precinct to 
           which he moves." 
 
     The qualifications of an elector are also set out in Section 16-01-03 
     which provides as follows: 
 
           "QUALIFICATIONS OF ELECTORS.  Any person of the age of 
           twenty-one years or upwards, who has resided in this state one 
           year, in the county ninety days, and in the precinct thirty 
           days next preceding any election, except as otherwise provided 
           in regard to residency in chapter 16-16, shall be a qualified 
           elector at such election if he is a citizen of the United 
           States.  Any person between the ages of eighteen and 



           twenty-one, who is a citizen of the United States and is 
           otherwise qualified as an elector, shall be entitled to vote 
           for elected federal officials at any election in which a 
           federal official is to be elected." 
 
     Section 16-01-05 corresponds basically to the same provisions set 
     forth in Article 40 of the Constitution and provides as follows: 
 
           "VOTING BY QUALIFIED ELECTOR MOVING FROM ONE PRECINCT TO 
           ANOTHER.  Where a qualified elector moves from one precinct to 
           another precinct within this state, he shall be entitled to 
           vote in the precinct from which he moved until he establishes 
           his residence in the precinct to which he moves." 
 
     The aforementioned legal residence requirements for voting purposes 
     have not been altered either by the Twenty-sixth Amendment to the 
     United States Constitution nor by the methods and procedures employed 
     by the census bureau.  The basic requirements still remain that a 
     person must be a resident of the state for one year, county for 
     ninety days and in the precinct for thirty days to be eligible to 
     vote. 
 
     The Twenty-sixth Amendment basically provides that an 
     eighteen-year-old person shall not be denied the right to vote 
     because of age.  This in effect places an eighteen-year-old person in 
     the same status as a twenty-one-year-old person was formerly placed. 
 
     The North Dakota Legislature amended Section 14-10-01 which defines 
     minors as follows: 
 
           " 'MINORS' DEFINED.  Minors are persons under eighteen years of 
           age.  Age shall be calculated from the first minute of the day 
           on which persons are born to the same minute of the 
           corresponding day completing the period of minority." 
 
     The also amended Section 14-10-02 which defines adults provides as 
     follows: 
 
           " 'ADULTS' DEFINED.  All persons eighteen years of age and over 
           are adults." 
 
     It is thus observed that an eighteen-year-old person is now deemed to 
     be an adult, even though age limitations still apply to certain 
     activities such as  possessing or purchasing alcoholic beverages or 
     entering into contracts of marriage. 
 
     Residence is acquired by an overt act coupled with intent.  It thus 
     becomes a question of fact in most instances.  In order to vote, a 
     person must not only be a resident, but must satisfy the 
     constitutional and statutory provisions as to length of residence 
     mentioned earlier. 
 
     By the adoption of the Twenty-sixth Amendment eighteen-year-old 
     persons were made eligible to vote, provided they meet the residence 
     requirements in the same manner as twenty-one-year-old persons 
     heretofore were required to meet. 
 



     An eighteen-year-old person, even though he is a student, may be 
     eligible to vote.  The question, however, remains where is his 
     residence.  The mere fact that he is a student does not alter the 
     requirements.  As a student, he can qualify to vote at the location 
     of the school if he meets the residence requirements and was a 
     resident of the state for one year, in the county for ninety days and 
     in the precinct for thirty days. 
 
     Specifically as to students, one of the basic questions which must be 
     answered is the intent of the student.  Does he intend to return to 
     his former home as soon as his course of studies is completed?  If he 
     intends to return to his home and does not make the place where he is 
     staying while attending school his residence, he, of course, does not 
     satisfy the requirements of law to vote at that place.  He would be 
     eligible to vote in the place where his legal residence has been 
     established. 
 
     It is therefore our opinion that persons eighteen years of age must 
     meet the same residence requirements as was and is required of 
     persons twenty-one years of age or over. 
 
     Because the question of residence is largely a question of fact, each 
     instance must be considered on its own set of facts.  The facts 
     required to establish residence requirements are not stronger for 
     students than they are for any other individual, nor are they any 
     weaker, they are all to be treated the same. 
 
     We might also state that the nonresident student as defined by 
     statutes for tuition purposes has not been altered or modified as a 
     result of the Twenty-sixth Amendment. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


