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Mr. John A. Zuger 
City Attorney 
Bismarck, North Dakota 
 
RE:  Cities - Municipal Parking Authority - Eligibility of Personal P 
 
This is in response to your letter in which you state the following: 
 

"Section 40-61-02 makes provision as to who shall be the  members of the Board of such 
Municipal Parking Authority.  The  Section says in part: 

 
"'For the purpose of this Section, a property owner shall be either a real 
estate owner, the beneficial owner of a leasehold on a building constructed 
on a railroad property, or the owner of a retail or wholesale personal 
property inventory subject to an annual tax in excess of $1000.00.' 

 
"The question of our officials is what is the effect on the repeal of the personal property tax 
upon this requirement for a membership on the Board?" 

 
Initially we would like to observe that the above quoted language is now contained in section 40-61-01(8), as 
amended by Chapter 387 of the 1969 Session Laws, and now constitutes part of the definitions defining a 
"property owner."  The language, however, remains the same.  We would further note that section 40-61-02 
was also amended by Chapter 387 of the 1969 Session Laws and does provide that if the authority has not 
issued bonds or if the property owners have not guaranteed said bonds, then two members may be 
appointed at large.  
 
However, as to your specific question, the language employed by the Legislature is clear and specific and as 
such is not subject to construction.  We must give the words and language employed the normal meaning 
resulting therefrom.  The personal property referred to is not measured in dollars and cents but must be 
subject to an annual tax in excess of $1000.00.  With the repeal of the personal property tax by Chapter 528 
of the 1969 Session Laws, personal property generally was exempt.  In this respect see subsection 25 of 
section 57-02-08, as amended, of the North Dakota Century Code.  It should be noted that not all personal 
property has been exempt but wholesale personal property inventory does come within the exemption. It 
would follow that if a person does not have sufficient personal property which is subject to a tax in excess of 
$1000.00, such person would not qualify as a property owner under Chapter 40-61. 
 
This would necessarily compel a further conclusion, and it is our opinion, that if a person owned wholesale 
personal property or for that matter any personal property which was subject to an annual tax of $1000.00 or 
more but did not own any other property, such person, as of January 1, 1970, would no longer be eligible to 
be a member of the Municipal Parking Authority Board, because such property is no longer assessed.  If, 
however, no bonds are issued and if the property owners are not required to guarantee such bonds, such 
person could qualify and be appointed as a member at large. 
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Attorney General 
 


