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     February 18, 1970      (OPINION) 
 
     Mr. William W. Eichhorst 
     State's Attorney 
     Billings County 
  
     RE:  Taxation - Real Estate Taxes - Discount 
 
     This is in reply to your letter of February 14, 1970, relative to 
     section 57-20-09 of the North Dakota Century Code.  You state the 
     following facts and questions: 
 
           I note that this section reads in part 'The county treasurer 
           shall allow a five per cent discount to all taxpayers who shall 
           pay all of the real estate taxes levied on any tract or parcel 
           of real estate in any one year in full on or before February 
           fifteenth prior to the date of delinquency' . . . . 
 
           We have a problem here, in that a taxpayer made a partial 
           payment in January on a certain tract of land, and did not 
           receive a discount at that time; then prior to February 
           fifteenth, he paid the balance due on this parcel of land, and 
           demands the discount on the whole payment.  His basis is that 
           he made payment prior to the fifteenth of February of all real 
           estate taxes on this parcel of land. 
 
           This section does not specify whether payments can be made in 
           several payments, and prior to the fifteenth of February, and 
           still allow the discount.  We feel that he is not entitled to 
           this discount for the reason that he did not pay the taxes in 
           full at one time.  There is no way that the treasurer can 
           foretell if he will make payment of the balance prior to the 
           fifteenth of February." 
 
     Section 57-20-09 of the North Dakota Century Code provides as 
     follows: 
 
           DISCOUNT FOR EARLY PAYMENT OF TAX.  The county treasurer shall 
           allow a five per cent discount to all taxpayers who shall pay 
           all of the real estate taxes levied on any tract or parcel of 
           real property in any one year in full on or before February 
           fifteenth prior to the date of delinquency.  Such discount 
           shall apply to all general real estate taxes levied for state, 
           county, city, township, village, school district, park district 
           purposes, but shall not apply to personal property taxes, 
           special assessment installments, or hail indemnity taxes. 
           Whenever the county commissioners, by resolution, determine 
           that an emergency exists in any county by virtue of weather or 
           other catastrophe they may extend the discount period for an 
           additional thirty days." 
 
     The above statute only requires that the taxes be paid in full on or 
     before February fifteenth prior to the date of delinquency.  While 
     the first payment may not have been payment in full, nevertheless the 



     taxes were, in fact, paid in full prior to that date.  It would 
     appear to us that the requirements of the statute have been met and 
     the taxpayer would be allowed the discount under such circumstances. 
     There is no question but the discount cannot be allowed at the time 
     of the first partial payment even though the taxpayer states he will 
     pay the remainder of the taxes before the fifteenth of February. 
     However, if the taxpayer does, in fact, pay the remainder in full 
     before that date, it would appear the discount should be allowed at 
     the time of the last payment.  We cannot read the statute to require 
     payment in full at one time before the fifteenth of February. 
 
     We realize this method may cause more work for the county officials. 
     However, in view of the wording of the statute, we believe the 
     taxpayer is entitled, as a matter of law, to the discount if he does, 
     in fact, pay the taxes in full prior to the fifteenth of February 
     even though such payment may be made in one or more installments. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


