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     September 29, 1970     (OPINION) 
 
     Mr. Curtis Olson 
 
     State Auditor 
 
     RE:  State - Audits - Nonresident CPA 
 
     This is in reply to your letter of September 22, 1970, with regard to 
     out-of-state Certified Public Accountants, not certified in North 
     Dakota, auditing counties, cities, and schools in North Dakota.  You 
     refer us to chapters 54-10 and 43-02 of the North Dakota Century 
     Code. 
 
     Section 43-02-17 of the of the North Dakota Century Code makes it a 
     misdemeanor to "Assume to practice as a certified public accountant 
     without first having received a certificate as provided in this 
     chapter."  The certification provided for in that chapter is by the 
     North Dakota State Board of Accountancy. 
 
     Section 54-10-13 of the 1969 Supplement to the North Dakota Century 
     Code authorizes counties to obtain an annual audit by a certified 
     public accountant in lieu of the State Auditor's examination. 
     Section 54-10-14 of the 1969 Supplement to the North Dakota Century 
     Code authorizes cities, park boards, villages, or school districts to 
     provide for an audit annually by a certified public accountant in 
     lieu of the State Auditor's examination.  Any such audit in lieu of 
     the State Auditor's examination would thus be practice as a certified 
     public accountant which is a misdemeanor if done by any person other 
     than an individual certified by the North Dakota State Board of 
     Accountancy.  These statutes cannot be construed so as to call for an 
     illegal act, on which basis, the phrase "certified public 
     accountant," as used therein must necessarily mean an individual 
     certified as a Certified Public Accountant by the North Dakota State 
     Board of Accountancy. 
 
     We trust the within and foregoing will be sufficient for your 
     purposes. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


