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     July 7, 1970     (OPINION) 
 
     Mr. Thomas E. Rutten 
 
     Assistant States Attorney 
 
     Devils Lake, ND 
 
     RE:  Public Welfare - Liability of Stepfather 
 
          for Support - ADC Eligibility 
 
     This is in response to your letter in which you asked for an opinion 
     whether or not the case of King v. Smith, 392 U. S. 309, 20 L. Ed. 
     2d. 1118, has any effect on section 50-09-08.1 of the North Dakota 
     Century Code. 
 
     Your inquiry is prompted by Manual Letter No. 765 issued by the 
     executive director of the Public Welfare Board of the state of North 
     Dakota dated June 23, 1970, which states: 
 
           "Paragraph 1.  Material transmitted and purpose.  Transmitted 
           with the Manual Letter is a major change in policy relative to 
           the determination of AFDC eligibility and grant entitlement for 
           stepchildren.  This change is necessitated by an interpretation 
           of the 1968 U. S. Supreme Court decision in the case of King v. 
           Smith, which, in effect, invalidates North Dakota law which 
           holds a stepfather responsible for the support of his 
           stepchildren.  The following manual references are affected: 
 
               a)  Chapter 318-18, paragraph 7, 'Budgeting on behalf of 
                   stepchildren,' is revised in such manner that 
                   eligibility for stepchildren is determined on the basis 
                   of mutual understanding between the county welfare 
                   board and the stepfather as to the respective 
                   responsibility of each party rather than on the basis 
                   of strict adherence to conventional program 
                   regulations. 
 
               b)  Chapter 321-22, paragraph 13, 'Eligibility for 
                   stepchildren,' is revised to reflect the change and 
                   philosophy outlined above. 
 
           "This revised material conflicts to some extent with the policy 
           expressed in chapter 318, page 24, paragraph 4.  However, 
           section 4 of chapter 318 will be rewritten within the near 
           future and the appropriate changes will be made at that time. 
 
           "Paragraph 2.  Notification of former applicants.  Whenever 
           possible, the county welfare board is expected to notify former 
           applicants whose requests for AFDC were denied within the past 
           two years and advise them of the current policy so that they 
           may avail themselves of the opportunity to reapply if they 
           wish." 



 
     The King v. Smith case decided in June of 1968, held that the mothers 
     impropriety did not effect her children's eligibility for ADC.  It 
     specifically held that the impropriety of the mother by either, 
     cohabiting with paramour in the house of outside of the house, did 
     not effect the children's eligibility to ADC.  The court also held 
     that the presence of MARS (man assuming role of spouse) did not 
     affect the eligibility of the children, unless he also had general 
     obligation to support them.  The King v. Smith case would in itself 
     not have materially affected section 50-09-08.1 of the North Dakota 
     Century Code.  Said section was adopted through chapter 325 of the 
     1965 Session Laws and provides as follows: 
 
           "50-09-08.1.  STEPFATHER'S LIABILITY FOR DEPENDENT CHILDREN. 
           Notwithstanding the provisions of section 14-09-09 a stepfather 
           is bound to support his wife's children for the duration of the 
           marriage if without support from such stepfather they would be 
           needy dependent children eligible for aid under the provisions 
           of this chapter.  A natural father is not relived of any legal 
           obligation to support his children by the liability for their 
           support imposed upon their stepfather by this section." 
 
     This section makes reference to section 14-09-09, which provides as 
     follows: 
 
           "14-09-09.  SUPPORT OF STEPCHILDREN.  A husband is not bound to 
           maintain his wife's children by a former husband, but if he 
           receives them into his family and supports them, it is presumed 
           that he does so as a parent and when such is the case, they are 
           not liable to him for their support, nor he to them for their 
           services." 
 
     However, the United States Supreme Court in the case of Lewis et al 
     v. Martin decided April 20, 1970, 25 L. Ed. 2d. 561, had under 
     consideration a question which involved some of the provisions of 
     section 50-09-08.1.  The court, after discussing King v. Smith, held 
     that the obligations to support a child under state law must be of 
     "general applicability" so as to make that obligation a reality a 
     solid assumption on which estimates of funds actually available to 
     children on a regular basis may be calculated.  The net effect of the 
     court's ruling in Lewis v. Martin was that unless the state law 
     imposing an obligation to support is general in its nature, it could 
     not be resorted to for purposes of depriving, otherwise eligible 
     children, from the benefits under the ADC program. 
 
     Section 14-09-09 is a general statute and determines the relation and 
     obligations between stepfather and stepchildren, whereas, section 
     50-09-08.1 has limited applications. 
 
     The case of Lewis v. Martin, while it does not completely negate 
     section 50-09-08.1, nevertheless, vitiates partially its provisions. 
     Under the holding of the Lewis v. Martin case, it will be necessary 
     to determine what support, if any, the stepfather is providing to the 
     stepchildren.  The mere fact that a stepfather, who has entered into 
     a ceremonial marriage with the mother of the children, does not 
     constitute a general legal obligation to support the children of the 
     mother.  If the stepfather has adopted the children, a different 



     relation exists. 
 
     The court in Lewis v. Martin revisited its decision in King v. Smith 
     and reasserted what it said, that Congress in adopting the ADC 
     program had in mind persons who were legally obligated to support the 
     children. 
 
     The provisions of section 50-09-08.1 have not been construed by North 
     Dakota prior to the decision of the Supreme Court in the Lewis v. 
     Martin case.  In view of the tests laid down to meet the requirements 
     of ADC, it is unlikely that the full extent of section 50-09-08.1 may 
     ever be applied in determining eligibility of stepchildren under its 
     provisions.  Generally, the state defers to the federal authorities 
     in construing and interpreting congressional acts or matters 
     emanating out of Congress.  In like matter, the federal authorities 
     have deferred to the state authorities in matters relating to the 
     interpretation and construction of state statutes and matters 
     emanating out of the legislature and state constitution.  In this 
     instance, these procedures and reciprocal attitudes were disregarded 
     or bypassed.  In view of the Supreme Court's holding and regulations 
     that are put out by HEW, nonconformance by the state of North Dakota 
     or failure to comply with the concepts expressed by the rules of HEW 
     or the holdings of the United States Supreme Court subjects the state 
     to reprisals by the federal government of nonparticipation by the 
     federal government or the withholding of ADC grants.  In view of 
     these possibilities, it is unlikely that the state Public Welfare 
     Board can be persuaded to adopt a policy other than that directed by 
     HEW. 
 
     It is, therefore, our opinion that section 50-09-08.1 has been 
     rendered partially ineffective and that its provisions may not be 
     resorted to for purposes of depriving stepchildren of benefits under 
     the ADC program, unless it can be established that the stepfather is 
     actually providing support to the stepchildren.  Under the rulings of 
     the United States Supreme Court, unless the stepfather adopts the 
     children or in some other manner acts so as to bring the children 
     within his protection and care, the mere fact that the stepfather has 
     entered into a ceremonial marriage with the mother of the children 
     does not automatically make him liable for general support of the 
     children for the duration of the marriage.  Because of the Supreme 
     Court ruling, the legislature might wish to review the provisions of 
     section 50-09-08.1. 
 
     In this respect, we wish to note that the Supreme Court in Lewis v. 
     Martin said that the state is limited to demonstrating its provisions 
     may be retained under the act as applied to nonadopting stepfathers 
     by showing that the legal obligations placed on such stepfathers is 
     consistent with the obligation required by the federal regulations. 
     The federal regulations were considered by the court and were 
     approved in the Lewis v. Martin case.  This statement would also 
     apply to the state of North Dakota and section 50-09-08.1. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


