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     September 21, 1970     (OPINION) 
 
     Mr. Al Doerr 
 
     Secretary 
 
     State Board of Pharmacy 
 
     Bismarck, ND 
 
     RE:  Pharmacists - Prescriptions - Ownership 
 
     Dear Mr. Doerr: 
 
     This is in reply to your letter of September 11, 1970, relative to 
     ownership of prescriptions.  You state the following facts and 
     questions: 
 
           Of late this office has been approached on the question of the 
           ownership of a prescription (the physician's order). 
 
           Once a doctor has written a prescription or an order and hands 
           it to his patient has he lost all control of that order?  In 
           turn the patient hands this prescription to a pharmacist in a 
           particular pharmacy, has he or she lost the rights to that 
           prescription?  And, on the other hand does the prescription 
           become the sole owner of the pharmacist?  Finally, is it legal 
           for any pharmacist to furnish copies of the original 
           prescription to any other person either in writing or orally?" 
 
     Your questions would appear to be answered in part by the provisions 
     of section 43-15-31 of the North Dakota Century Code which section 
     reads as follows: 
 
           PHYSICIANS' PRESCRIPTIONS TO BE FILED AND PRESERVED.  Every 
           registered pharmacist in the state shall file, or cause to be 
           filed, any physician's prescription, or a copy thereof, which 
           has been compounded or dispensed in his pharmacy or drug store. 
           The prescription or a copy of the prescription shall be 
           preserved for at least two years after it has been filled.  The 
           pharmacist may furnish a copy of any prescription to the party 
           presenting it on the request of such party only." 
 
     In view of the provisions of this section the question of who has 
     technical ownership of the piece of paper on which the directions to 
     the pharmacist are written by the physician would appear to be of 
     little significance.  The pharmacist must, as a matter of law, retain 
     the prescription or a copy thereof.  The decision as to whether the 
     original or a copy of the prescription is to be retained apparently 
     rests with the pharmacist.  Once the original or copy is filed the 
     statute is explicit in that a copy of same can be furnished only upon 
     the request of the party presenting it to the pharmacist except upon 
     court order.  In addition the original or copy of the prescription on 
     file could not be furnished but only a copy of that which the 



     pharmacist has filed. 
 
     Insofar as the control by the doctor is concerned, we assume your 
     question refers to ownership after the prescription has been 
     presented to the pharmacist and filled.  Prior to that time the 
     question would not appear to concern the pharmacist.  Thus it is 
     conceivable that a doctor might attempt to recall a prescription 
     after he has issued it and before it has been filled.  In such 
     instance it would appear necessary for the doctor to actually regain 
     possession of the prescription for in any instance the pharmacist is 
     entitled to rely upon the written prescription and if the doctor has 
     recalled the prescription without regaining actual possession of same 
     the pharmacist would have no knowledge of such action.  The question 
     of whether the doctor is entitled to recall the prescription from the 
     patient does not concern the pharmacist.  However once the 
     prescription has been filled the pharmacist cannot return same to the 
     doctor since the pharmacist is required to retain the prescription in 
     his files. 
 
     We have not considered herein any federal or state statutes which 
     might concern specific drugs or medicines and might prescribe a 
     particular method of filing and retaining prescriptions for specific 
     drugs or medicines. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


