
 
 
     June 10, 1970     (OPINION) 
 
     Mr. John B. Hart 
 
     State's Attorney 
 
     Rolette County 
 
     RE:  Motor Vehicles - Tests for Intoxication - Type of Test 
 
     This is in response to your letter of June 4, 1970, in which you 
     state that in certain instances persons who are arrested while 
     driving under the influence demand a blood test instead of a 
     breathalyzer test.  When this occurs the peace officer takes the 
     person arrested to the Rolla Community Hospital where a technician 
     (non-doctor) takes the blood sample.  The Rolla Community Hospital 
     then bills the County $25.00 for taking such blood sample.  You then 
     call our attention to Section 39-20-13, which amongst other things, 
     provides that the State Toxicologist pay $5.00 for taking a blood 
     sample.  You also advise that the Commissioners object to paying 
     $25.00 for this service. 
 
     You then ask are there any standard fees or any basis for a 
     determination of the reasonable value for taking a blood test as 
     provided for by Section 39-20-01.  If not, is the County liable to 
     pay to the hospital for any blood test initiated by any peace 
     officer. 
 
     The answers to the questions depend on a number of items.  First, we 
     are not aware of any authority or power whereby the County may 
     delegate to a peace officer the authority to incur expenses to be 
     paid for by the County.  This alone would indicate that unless the 
     County has by some measure or means authorized certain peace officers 
     to incur expenses the County would not be obligated to pay same. 
 
     We are not aware of a standard fee for taking a blood specimen, but 
     would assume each hospital, doctor, etc. would set its own fee.  The 
     $5.00 fee mentioned in Section 39-20-13 applies only in instances 
     where blood was taken from a dead person. 
 
     Section 39-20-01 has been construed by the North Dakota Supreme Court 
     in Timm v. State, 110 N.W.2d. 359, 364,to mean that the tests to be 
     given are at the determination of the arresting officer.  The officer 
     elects the type of test to be given and invariably this is dependent 
     upon the equipment available to the peace officer or to the law 
     enforcement officials in the community.  This case concludes that 
     under the provisions of Section 39-20-01 the arrested person or the 
     subject does not have the right to select the type of test he will 
     undergo.  It would thus appear that if an arrested person or subject 
     wanted a specific type of test which was not available to the law 
     enforcement officials or which cannot be conducted by the peace 
     officer or the law enforcement officials, that the subject or person 
     arrested pay for such tests, provided the tests can be accomplished 
     within a reasonable time so as to reflect the condition of the 
     subject or arrested person as closely as possible with reference to 



     the time when he was operating a vehicle.  Such person should be 
     required to personally pay for a test so selected under the foregoing 
     provisions. 
 
     It is, therefore, our opinion that a peace officer does not have 
     authority to incur any expenses for the County such as fees for 
     taking and making alcoholic blood tests, unless the County has first 
     authorized such peace officers to do so or unless the County has 
     negotiated with some medical institution for the payment of fees for 
     certain services. 
 
     It is our further opinion that the arresting officer determines and 
     selects the type of tests to which the arrested person will be 
     subjected.  The arresting officer should know what equipment is 
     available and the capacity or capabilities of the immediate law 
     enforcement office to conduct the tests and make the proper 
     selection. 
 
     It is our further opinion that if an arrested person wishes to take a 
     test which cannot be made or completed by the arresting officer or 
     members of the law enforcement office in the immediate locality, such 
     person would be required to pay for the costs incurred personally; 
     provided, however, that the taking of the blood sample can be 
     accomplished without delay so that the specimen will be as close to 
     the time as possible reflecting the condition of the incident of 
     driving while under the influence. 
 
     The State's Toxicologist's Office is available to the law enforcement 
     officials, but in recognizing this we also are aware that he will 
     merely make an examination and analysis of the blood but is in no 
     position to take the blood sample in the first instance. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


