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     March 12, 1970     (OPINION) 
 
     Mr. Charles Bosch 
     Motor Vehicle Registrar 
 
     RE:  Motor Vehicles - Destroyed Vehicles - Credit 
 
     By your letter of February 26, 1970, you have requested an opinion 
     from this office with regard to an interpretation of the word 
     "destroyed" as it is found in Section 39-04-44 of the North Dakota 
     Century Code.  You state that in the past you have allowed a credit 
     on the license fee or tax only for those vehicles destroyed in an 
     accident by fire.  You indicate that occasionally owners of motor 
     vehicles request a credit where the motor in their vehicle ceases to 
     function and the car is of insufficient value to warrant a new motor, 
     or when the vehicle is in generally such poor condition that is is 
     junked. 
 
     Section 39-04-44 of the North Dakota Century Code, as amended, 
     provides as follows: 
 
           CREDITS ON DESTROYED VEHICLE.  Any owner of a motor vehicle 
           licensed or taxed in this state, if such vehicle is permanently 
           destroyed, may deduct from any license fee or tax thereafter 
           due from such owner during the same year or following year upon 
           another motor vehicle an amount equal to the unused portion of 
           the fee or tax paid upon the vehicle so destroyed, computed pro 
           rata by the month, one-twelfth of the annual fee or tax paid 
           for each month of the year remaining after the month in which 
           such vehicle was so destroyed. 
 
     The word "destroyed" with regard to its legal consequences has been 
     interpreted as being the result of an act which renders an object 
     useless for its intended purposes, even though such object is not 
     literally demolished or annihilated.  Thus, if one accepts this 
     definition as being applicable to the above statute, a motor vehicle 
     would be considered destroyed if an act renders it useless for 
     purposes of transportation, even though it still possesses a physical 
     existence.  The Legislature has not specified by what means a vehicle 
     must be destroyed before license fee or tax credit can be given. 
     However, it can be reasonably assumed that such destruction must 
     result from an act other than that which occurs in the ordinary 
     operation of the motor vehicle and which arises from origins other 
     than mechanical failure or deterioration of the vehicle. 
 
     It is noted that a vehicle must be permanently destroyed before a 
     credit may be allowed under the statute.  This would indicate that 
     something more is required than mere proof that a vehicle has been 
     rendered useless for its intended purposes. It would indicate that 
     the vehicle must be in such condition that it would appear to be 
     impractical to repair the vehicle in the future, and that the owner 
     does not contemplate repair of the vehicle.  Although no hard and 
     fast rule can be provided for evaluating whether a vehicle has been 
     permanently destroyed, one criterion for such evaluation would be the 



     submission of proof that the cost of placing the vehicle in the 
     condition it was in immediately prior to the act causing its 
     destruction would exceed the market value of the vehicle immediately 
     prior to the destructive act.  In situations where such convincing 
     proof cannot be provided, the determination of whether the 
     destruction of a vehicle is permanent would rest with the judgment of 
     the Motor Vehicle Department. 
 
     It is therefore our opinion that if proof is submitted that a vehicle 
     has been affected by an act other than mechanical failure or 
     deterioration arising from the ordinary operation of the vehicle, 
     which renders it useless for transportation purposes, and that the 
     condition of the vehicle is such that it is impractical to restore it 
     to operable condition, and that the owner of such vehicle does not 
     intend to restore it to operable condition, regardless of the 
     practicality of doing so, then such vehicle could be considered to be 
     permanently destroyed within the meaning of Section 39-04-44 and a 
     credit can accordingly be given as provided by statute. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


