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February 28, 1990 
 
Mr. Alan Duppler 
Mercer County State's Attorney 
Mercer County Courthouse 
Stanton, ND 58571 
 
Dear Mr. Duppler: 
 
Thank you for your February 7, 1990, letter regarding the recording of deeds and the 
investing of county moneys. 
 
The first issue you raised was whether N.D.C.C. § 11-18-02.2 applies to deeds that were 
issued and delivered prior to the effective date of the statute, but that are presented for 
recording after the effective date. 
 
A similar issue was raised in a 1981 opinion issued by this office.  See 1981 N.D. Op. Att'y 
Gen. 131.  I am enclosing a copy of that opinion for your review. 
 
The issue raised in the enclosed 1981 Attorney General's opinion was:   "Whether Section 
11-18-02.2 of the North Dakota Century Code allows a transition period after its effective 
date during which deeds may be recorded without containing one of the required 
statements of full consideration." Id. The opinion concluded that "Section 11-18-02.2, 
N.D.C.C., which was enacted with an emergency clause and which became law at 2:38 
p.m. on March 26, 1981, allows no transition period and that all deeds after that time 
cannot be recorded unless they contain one of the required statements of full 
consideration." Id. 
 
The opinion observed that N.D.C.C. § 11-18-02.2 is worded "clearly and unambiguously. 
If the Legislature had intended a transition period for deeds executed on or before the 
date the Act took effect, it could easily have so provided." Id. (Emphasis supplied.) 
 
Thus, any deed presented for recording after the effective date of N.D.C.C. § 11-18-02.2 
must contain one of the required statements of full consideration. This also applies to 
deeds issued and delivered prior to the effective date of the statute, but presented for 
recording after the effective date. 
 
The second issue you raised was whether it is permissible for a county to deposit public 
funds with a financial institution within the state and then allow that institution to invest 
those funds with institutions outside of the state. 
 
N.D.C.C. § 21-04-05 provides: 
 



  21-04-05. Financial institution -- Designation as depository. Any 
financial institution duly incorporated in this state under and pursuant to the 
laws governing the incorporation of financial institutions, and any financial 
institution situated and doing business within this state, and the Bank of 
North Dakota, may be designated a depository of public funds by the proper 
board as herein defined. The board may select two or more financial 
institutions in the same county as depositories, but if more than one 
financial institution is designated, the board shall deal with the financial 
institutions selected and designated impartially, both as to the deposit of 
funds and the withdrawal of funds and the requirements as to bonds. The 
board shall take into consideration in selecting and designating the 
depository or depositories, the condition of each financial institution and the 
capital, surplus, and general credit thereof. 

 
N.D.C.C. § 21-04-05. 
 
N.D.C.C. § 21-04-05 limits the deposit of public funds to those institutions situated and 
doing business within North Dakota. 
 
Nothing in N.D.C.C. ch. 21-04 prohibits the institution from investing the deposited funds 
with institutions outside of the state. However, if the county deposits its public funds with 
an institution other than the Bank of North Dakota, the county must satisfy several 
additional requirements established in N.D.C.C. ch. 21-04. Those requirements 
established in N.D.C.C. ch. 21-04 were discussed in detail in a 1978 opinion issued by 
this office. See 1978 N.D. Op. Att'y Gen. 49. I am enclosing a copy of that opinion for your 
review. 
 
The opinion interpreted N.D.C.C. §§ 21-04-08, 21-04-09, 21-04-16, and 21-04-17. These 
sections involve deposits of funds in institutions other than the Bank of North Dakota. 
They require the political subdivision to require a bond or pledge of assets from the bank if 
the largest amount that at any time may be made in such depository exceeds the federal 
insurance even though the amount actually deposited at the time the bank is named an 
official depository is less than the insurance, and the political subdivision need only 
require a bond or pledge of assets for the amount the largest deposit may exceed the 
federal insurance; it need not require a bond or pledge of assets for the amount covered 
by the federal insurance. 
 
The opinion concluded that a political subdivision was required to obtain "a bond or pledge 
of assets from the bank" if the amount deposited would possibly exceed the federal 
insurance. The amount which is to be protected by this mechanism is only the amount 
which exceeded the federally insured amount. 
 
In conclusion, it is permissible for a county to deposit public funds with a financial 
institution within the state although that institution may invest those funds with institutions 
outside of the state. However, if the funds are deposited with financial institutions other 
than the Bank of North Dakota, the requirements for protection of the uninsured money 



must be followed. 
 
Sincerely, 
 
Nicholas J. Spaeth 
 
dfm 
Enclosures 


