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February 20, 1990 
 
Mr. Sparb Collins 
Executive Director 
N.D. Public Employees 
Retirement System 
P.O. Box 1214 
Bismarck, ND 58502 
 
Dear Mr. Collins: 
 
Thank you for your December 14, 1989, letter in which you request my opinion as to the 
interpretation of N.D.C.C. § 54-52.1-03.1.  The following issues were raised in your letter. 
 
1. Whether any county, city, school district, or district health unit that has not 

withdrawn in the last 24 months from the uniform group insurance plan is eligible to 
enroll its employees anytime during the biennium. 

 
2. In the event that a political subdivision may enter the uniform group insurance plan 

anytime during the biennium, whether the political subdivision's employees are 
required to provide evidence of insurability. 

 
N.D.C.C. § 54-52.1-05 provides that the board may only enter uniform group insurance 
contracts which are "consistent with the provisions of" chapter 54-52.1. Additionally, 
where a contract has several distinct objectives, one which is lawful and one unlawful, in 
whole or in part, the contract is void as to the unlawful part and valid as to the lawful part. 
Schue v. Jacoby, 162 N.W.2d 377, 383 (N.D. 1968). Thus, the requirements of N.D.C.C. 
ch. 54-52.1 control any contrary contractual provisions contained in the uniform group 
insurance contract. In the event that the uniform group insurance contract does not 
specifically address the issues you raise, the provisions of N.D.C.C. ch. 54-52.1 are 
considered a part of the contract as though the contract expressly incorporated chapter 
54-52.1. Storbeck v. Oriska School Dist. #13, 277 N.W.2d 130, 134 (N.D. 1979); Rettig v. 
Taylor Public School Dist. No. 3, 211 N.W.2d 743, 748, 749 (N.D. 1973). 
 
N.D.C.C. § 54-52.1-03.1 provides: 

 
The board of county commissioners of any county, the governing body of 
any city or school district, a district health unit, or any combination thereof, 
may extend the benefits of the uniform group insurance program under this 
chapter to its permanent employees, subject to a minimum period of 
participation of twenty-four months. If the board of county commissioners of 
a participating county, the governing body of any participating city or school 
district, a district health unit, or any combination thereof, withdraws from 



participation in the uniform group insurance program, that entity may not 
subsequently renew Participation for a period of at least twenty-four months 
from the date of withdrawal. . . . 

 
Other than the 24-month participation requirements, no time limitation is placed upon the 
political subdivision's decision to participate. 
 
N.D.C.C. § 54-52.1-03 provides: 
 

1. Any eligible employee may be enrolled in the uniform group 
insurance program created by this chapter by requesting enrollment 
with the employing department. 

 
2. Within five days after the expiration of the payroll period during which 

enrollment was requested, the employing department shall enroll the 
employee with the board. The employee's insurance coverage 
becomes effective on the date of enrollment. 

 
These sections authorize a political subdivision to offer "the benefits of the uniform group 
insurance program" to its employees. The "benefits" are those defined "in accordance with 
the uniform contract." N.D.C.C. § 54-52.1-01(6),(8).  If a political subdivision satisfies the 
24-month participation requirement of § 54-52.1-03.1, and the political subdivision has 
offered the benefits of the uniform group insurance program, "any eligible employee" 
requesting enrollment must be afforded coverage which becomes effective "on the date of 
enrollment." 
 
No statutory provision requires an employee to provide evidence of insurability to obtain 
coverage. To the contrary, an employer's employing department must enroll the employee 
"[w]ithin five days after the expiration of the payroll period during which enrollment was 
requested." N.D.C.C. § 54-52.1-03(2). Consequently, the only condition imposed by  
§ 54-52.1-03 is that an employee request enrollment. After the request is made the 
employee is covered under the group insurance plan from the date of enrollment. 
 
In summary, political subdivisions may enter into the uniform group insurance plan at any 
time during the biennium and no evidence of insurability is required of their employees. 
 
I hope that the above discussion sufficiently answers your question. 
 
Sincerely, 
 
Nicholas J. Spaeth 
 
jfl 


