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February 16, 1990 
 
Mr. Gayle Syverson 
Deputy Auditor 
Office of the State Auditor 
State Capitol 
600 East Boulevard Avenue 
Bismarck, ND 58505 
 
Dear Mr. Syverson: 
 
Thank you for your May 26, 1989, letter requesting my opinion concerning the applicability 
of N.D.C.C. § 57-15-27 to district health units, townships, and other municipalities and the 
filing requirement for townships budgets. I regret the delay in providing a response. 
 
"The Legislature is empowered to write the rules that govern the levy of taxes, the 
collection thereof, and the purposes for which the resulting revenues may be expended."  
Dornacker v. Olson, 248 N.W.2d 844, 850 (N.D. 1976). This empowerment includes 
prescribing levy limitations. Great Northern Ry. Co. v. Duncan, 176 N.W. 992 (N.D. 1919). 
 
The Legislature has authorized a budget item known as an "interim fund" under N.D.C.C. 
§ 57-15-27 as follows: 
 
  57-15-27. Interim fund. The governing body of any county, city, 

school district, park district, or other municipality authorized to levy taxes, 
may include in its budget an item to be known as the "interim fund" which 
shall be carried over to the next ensuing fiscal year to meet the cash 
requirements of all funds or purposes to which the credit of the municipality 
may be legally extended, for that portion of such fiscal year prior to the 
receipt of taxes therein. In no case shall such interim fund be in excess of 
the amount reasonably required to finance the municipality for the first nine 
months of the next ensuing fiscal year. Such interim fund shall not be in 
excess of three-fourths of the current annual appropriation for all purposes 
other than debt retirement purposes and appropriations financed from bond 
sources. 

 
(Emphasis supplied.) 
 
Earlier this office concluded that a city's budget is subject to the interim fund levy limitation 
under N.D.C.C. § 57-15-27. 1979 N.D. Op. Att'y Gen. 96. That opinion reasons "that the 
certificate of levy and budget of the taxing district must necessarily show the information 
necessary for the county auditor to examine in order for him to determine if the taxing 



district's levy for its interim fund will cause the amount of that fund to exceed the 
three-fourths limitation." Id. at 99. 
 
You ask whether the interim fund limitation of N.D.C.C. § 57-15-27 applies to district 
health units, townships, and other municipalities authorized to levy taxes. The following 
definition is found under N.D.C.C. § 57-02-01(9): 
 
  57-02-01. Definitions. As used in this title, unless the context or 

subject matter otherwise requires: 
 

9. "Municipality" or "taxing district" means a county, city, 
township, school district, water conservation and flood control 
district, Garrison Division Conversancy District, county park 
district, joint county park district, irrigation district, park district, 
rural fire protection district, or any other subdivision of the 
state empowered to levy taxes. 

 
This definition provides a township is a municipality. In addition, for the reasons set forth 
previously in 1979 N. D. Op. Att'y Gen. 96, the budget of any municipality authorized to 
levy taxes is subject to the interim fund levy limitation requirements under N.D.C.C. 
§ 57-15-27. 
 
N.D.C.C. § 57-02-01(9) includes water conservation districts in the definition of 
municipality. Like a water conservation district (now a water resource district), a district 
health unit cannot directly levy a tax. The tax must be levied by the board of county 
commissioners. See 1985 Op. Att'y Gen. 49. Nonetheless, both equally fit the definition of 
"municipality" under N.D.C.C. § 57-02-01(9). Because N.D.C.C. § 57-15-27 applies to a 
"municipality" as defined by N.D.C.C. § 57-02-01(9), it is my opinion that the budget of a 
township or a district health unit budget are subject to the interim fund levy limitation under 
N.D.C.C. § 57-15-27. 
 
A district health unit may be organized by a single county through its board of county 
commissioners or by two or more contiguous counties through their respective boards of 
county commissioners. N.D.C.C. § 23-14-03. You ask whether the interim fund limitation 
in N.D.C.C. § 57-15-27 applies to the multi-county budget because the practice in many 
counties has been for the auditors to include only the prorated portion for their respective 
county in their county budget. 
 
The budget for a district health unit is prepared under N.D.C.C. § 23-14-11(1) as follows: 
 
  23-14-11. Health fund - How provided. All salaries, mileage, 

compensation, and expenses provided for herein shall be paid as the 
salaries, mileage, compensation, and expenses of other county officers now 
are paid, out of a health district fund as follows: 

 



1. The district board of health, as provided in this chapter, shall 
prepare a budget for the next fiscal year at the time at which 
and in the manner in which a county budget is adopted and 
shall submit that budget to the board of county 
commissioners for approval. The amount budgeted and 
approved shall be prorated, in health districts composed of 
more than one county, among the various counties in the 
health district according to the assessed valuation of the 
respective counties comprising the health district, and shall, 
within ten days after approval by the board of county 
commissioners, be certified by the district health board to the 
respective county auditors of such counties, and shall be 
included in the levies of such counties. The amount called for 
in the budget shall not exceed the amount which can be 
raised by a levy of two and one-half mills on the taxable 
valuation, subject to public hearing in each county comprising 
the district at least fifteen days prior to action taken by the 
joint boards of county commissioners. Action taken by the 
joint boards of county commissioners shall be based on the 
record including comments received at the public hearing. 
Such levy shall not be subject to the limitation on the county 
tax levy for general and special county purposes, and the 
amount derived therefrom shall be placed in a special health 
fund. The health fund shall be deposited with and disbursed 
by the treasurer of the district board of health, and all counties 
comprising the health district shall remit and make 
settlements with such treasurer quarterly. Any funds 
remaining at the end of any fiscal year may be carried over to 
the next fiscal year. 

 
The county auditor is charged with determining whether tax rates are within the limits 
authorized by the Legislature. N.D.C.C. § 57-15-02 provides as follows: 
 
  57-15-02. Determination of rate. The tax rate of all taxes, except 

taxes the rate of which is fixed by law, shall be calculated and fixed by the 
county auditor within the limitations prescribed by statute. If any municipality 
shall levy a greater amount than the prescribed maximum legal rate of levy 
will produce, the county auditor shall extend only such amount of tax as the 
prescribed maximum legal rate of levy will produce. The rate shall be based 
and computed on the taxable valuation of taxable property in the 
municipality or district levying the tax. The rate of all taxes shall be 
calculated by the county auditor in mills, tenths, and hundredths of mills. 

 
The county auditor is subject to penalties if prescribed levy limitations are exceeded. 
N.D.C.C. § 57-15-35. 
 



When a statute is enacted, it is presumed that "[a] result feasible of execution is intended." 
N.D.C.C. § 1-02-38(4). In the case of a district health unit which includes more than one 
county, each respective county auditor would be unable to determine whether an interim 
fund exceeded its statutory limitation under N.D.C.C. § 57-15-27 unless the entire amount 
budgeted is certified to each county auditor, rather than the amount prorated to a 
particular county under N.D.C.C. § 23-14-11(1).  Thus, the entire district health unit 
budget must be reported to each county auditor even if the budget has been prorated 
under N.D.C.C. § 23-14-11(1). 
 
Your final question is whether the township supervisors must file a budget with the county 
auditor. 
 
A board of township supervisors is required "[to] submit a budget for the township at its 
annual meeting." N.D.C.C. § 58-06-01(20). The levy for a township budget is determined 
under N.D.C.C. § 57-15-31 and is subject to all of the applicable limitations under 
N.D.C.C. ch. 57-15. 
 
Because it is the duty of the county auditor to determine whether the tax rate of all taxes, 
including those levied by a township, are within statutory limitations, a township budget 
must be filed with the county auditor. N.D.C.C. §§ 57-15-02 and 57-15-35. Therefore, it is 
my opinion that a township budget must be filed with the county auditor. 
 
Sincerely, 
 
Nicholas J. Spaeth 
 
cv 


