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July 5, 2012 
 
 
 

Mr. William G. Goetz 
Chancellor 
North Dakota University System 
600 East Boulevard Avenue, Dept. 215 
Bismarck, ND  58505-0230 
 
Dear Mr. Goetz: 
 
Thank you for your letter asking several questions related to soliciting bids for public 
improvements under N.D.C.C. ch. 48-01.2.  For the reasons indicated below, it is my 
opinion that N.D.C.C. ch. 48-01.2 does not authorize a state-supported institution of higher 
education to use institution employees to make “public improvements” in-house when the 
estimated cost of the construction is over $100,000.  It is my further opinion that “routine 
operation or maintenance” is exempt from N.D.C.C. ch. 48-01.2, even if the cost is over 
$100,000.   
 

ANALYSIS 
 

You ask whether N.D.C.C. ch. 48-01.2 authorizes an institution of higher education to 
use institution employees to make “public improvements” in-house when the estimated 
cost of the construction is over $100,000.  N.D.C.C. § 48-01.2-04(1) states, “[e]xcept as 
otherwise provided in this chapter, if the estimated cost for the construction of a public 
improvement is in excess of . . . [one hundred thousand dollars], the governing body 
shall advertise for bids . . . .”1  Relative to the underlined language in the quote above, 
N.D.C.C. ch. 48-01.2 does not provide for an exception that would allow work to be done 
in-house when the estimated cost for the construction of a public improvement is over 
$100,000.   
 
In addition to the fact that the Legislature did not provide an exception that would allow 
in-house work under N.D.C.C. ch. 48-01.2, there are two statutes that suggest the 
Legislature has contemplated the use of in-house work, but limited such use.  Section 
25-01.1-33, N.D.C.C., allows the work of patients in state institutions to be utilized to erect, 
repair, or improve buildings, grounds, or properties when such work may possibly benefit 
the patient and is not detrimental to the patient’s health or treatment, and when the use of 
                                            
1 N.D.C.C. § 48-01.2-04 (emphasis added).  “‘Governing body’ means the governing 
officer or board of a state entity or a political subdivision.”  N.D.C.C. § 48-01.2-01(16). 
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such labor “will not substantially depart from the requirements of chapter 48-01.2.”2  Also, 
N.D.C.C. § 61-35-94 authorizes water districts to make certain improvements and cause 
the work to be done directly by the water district if all bids for a project are rejected and if 
the improvement is “no more than the amount provided for construction of a public 
improvement under section 48-01.2-02.”3  These statutes indicate that the Legislature has 
contemplated the use of in-house labor to do work on public improvements.  The fact that 
the Legislature did not authorize such use in N.D.C.C. ch. 48-01.2 indicates the 
Legislature did not intend to allow the use of in-house labor when the estimated cost for 
the construction of a public improvement is over $100,000.   
 
An argument could be made that the use of in-house employees on public improvements 
over $100,000 is a necessarily implied exception to N.D.C.C. ch. 48-01.2.  However, “[t]he 
contention . . . that the use of . . . employees to perform work on a public project is a 
necessarily implied exception to the competitive bidding requirements imposed upon it by 
statute has been rejected by the courts.”4  Thus, it is my opinion that N.D.C.C. ch. 48-01.2 
does not authorize an institution of higher education to use institution employees to make 
“public improvements” in-house when the estimated cost of the construction is over 
$100,000.5 
 
The chapter on public improvements and bidding states that if the estimated cost for the 
construction of a public improvement6 is more than $100,000, the governing body shall 
procure plans, drawings, and specifications from an architect or engineer, and solicit bids 
for the project.7  The chapter defines “construction”: 
 

“Construction” means the process of building, altering, repairing, 
improving, or demolishing any public structure or building or other 
improvement to any public property.  The term does not include the 
routine operation or maintenance of existing facilities, structures, 

                                            
2 N.D.C.C. § 25-01.1-33. 
3 N.D.C.C. § 61-35-94. 
4 13 McQuillin, Municipal Corporations § 37:107(rev. ed. 2008), citing Killeen v. City of San 
Bruno, 128 Cal.Rptr. 760 (1976). 
5 Two other questions you asked assume a portion of the work on a project over $100,000 
can be done in-house.  Since I have concluded that a portion of the work on a project over 
$100,000 cannot be done in-house, those questions are moot. 
6 “‘Public improvement’ means any improvement undertaken by a governing body for 
the good of the public and which is paid for with public funds and constructed on public 
land or within a public building and includes an improvement on public or nonpublic land 
if any portion of the construction phase of the project is paid for with public funds.  The 
term does not include a county road construction and maintenance, state highway, or 
public service commission project governed by title 11, 24, or 38.”  N.D.C.C. 
§ 48-01.2-01(20). 
7 See N.D.C.C. §§ 48-01.2-02 and 48-01.2-04. 
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buildings, or real property or demolition projects costing less than the 
threshold established under section 48-01.2-02.1.8 
 

The threshold established under section 48-01.2-02.1 is $100,000.9  
 
Regarding the last sentence in the definition of “construction” above, you ask whether 
“the routine operation or maintenance of existing facilities, structures, buildings, or real 
property” must cost less than $100,000 to be exempt from N.D.C.C. ch. 48-01.2.  The 
question is, does the phrase “costing less than the threshold established under section 
48-01.2-02.1” apply to only “demolition projects,” or does it also apply to “the routine 
operation or maintenance of existing facilities, structures, buildings, or real property.” 
 
“A generally accepted rule in aid of the construction of statutes is that a limiting phrase 
or clause is to be restrained to the last antecedent unless the subject matter or context 
indicates a different legislative intent.”10  In the definition of “construction,” the limiting 
phrase of “costing less than [$100,000]” applies to “demolition projects,” and does not 
apply to “the routine operation or maintenance of existing facilities, structures, buildings, 
or real property.”  The subject matter or context does not indicate a different legislative 
intent.  Thus, it is my opinion that “the routine operation or maintenance of existing 
facilities, structures, buildings, or real property” is exempt from the requirements of 
N.D.C.C. ch. 48-01.2, even if the routine operation or maintenance costs more than 
$100,000. 
 
You indicate that the definition of “construction” in N.D.C.C. § 48-01.2-01(4), quoted 
above, includes “repairing,” but excludes “routine operation or maintenance.”  You ask if 
the replacement of existing surfaces (like wall finishes, flooring, carpeting, and ceiling) 
and replacement of building components subject to wear and tear constitute “routine 
maintenance.” 
 
                                            
8 N.D.C.C. § 48-01.2-01(4). 
9 See N.D.C.C. § 48-01.2-02.1.  
10 Kohler v. Stephens, 24 N.W.2d 64, 72 (N.D. 1946).  In the Kohler case, the North 
Dakota Supreme Court considered state laws that provided that it shall be prima facie 
lawful for the driver of a vehicle to drive the same at a speed not exceeding “Twenty miles 
an hour in traversing or going around curves or traversing a grade upon a highway when 
the driver’s view is obstructed within a distance of one hundred feet along such highway in 
the direction in which he is proceeding.”  Id. at 71.  The Court stated, this law “deals with 
two separate propositions with respect to speed.  The first is ‘in traversing or going around 
curves.’  The second is ‘traversing a grade upon a highway when the driver’s view is 
obstructed within a distance of one hundred feet along such highway in the direction in 
which he is proceeding.’  Under the rule of the ‘last antecedent’ the qualification with 
respect to obstructed view has no application to traversing or going around curves.”  Id. at 
72. 



LETTER OPINION 2012-L-08 
July 5, 2012 
Page 4 
 
“Words used in any statute are to be understood in their ordinary sense, unless a 
contrary intention plainly appears . . . .”11  “Routine” means: 
 

1. A prescribed and detailed course of action to be followed regularly; 
standard procedure.  2. A set of customary and often mechanically 
performed procedures or activities.12 
 

“Maintenance” means “1. a.  The action of maintaining.  b. The state of being 
maintained.  2. The work of keeping something in proper condition.”13  To “maintain” 
means “[t]o preserve or keep in a given existing condition, as of efficiency or repair: 
maintain two cars.”14  To “repair” means “1. To restore to sound condition after damage 
or injury; fix.  2. To set right; remedy: repair an error.  3. To renew or refresh.”15 
 
As you point out, the definition of “construction” in N.D.C.C. ch. 48-01.2 includes 
“repairing,” but does not include “routine maintenance.”  As indicated in the dictionary 
definitions above, the definition of “maintain” includes “repair.”  The key word that 
determines the type of maintenance or repair that is exempt from N.D.C.C. ch. 48-01.2 
is the word “routine.”  The “maintenance of existing facilities, structures, buildings, or 
real property” that is “routine” is exempt from N.D.C.C. ch. 48-01.2.  Whether the 
replacement of existing surfaces (like wall finishes, flooring, carpeting, and ceiling) and 
replacement of building components subject to wear and tear constitute “routine 
maintenance,” which would be exempt from N.D.C.C. ch. 48-01.2, is a question of fact.  
This office has a longstanding policy not to determine factual matters in legal opinions.16 
 

Sincerely, 
 
 
 
 

Wayne Stenehjem 
Attorney General 

 
las 
 
This opinion is issued pursuant to N.D.C.C. § 54-12-01.  It governs the actions of public 
officials until such time as the question presented is decided by the courts.17 
                                            
11 N.D.C.C. § 1-02-02. 
12 The American Heritage Dictionary 1074 (2d coll. ed. 1991). 
13 The American Heritage Dictionary 757 (2d coll. ed. 1991). 
14 Id. (emphasis added). 
15 The American Heritage Dictionary 1047 (2d coll. ed. 1991). 
16 See N.D.A.G. 2012-L-05. 
17 See State ex rel. Johnson v. Baker, 21 N.W.2d 355 (N.D. 1946). 


