
 

 

LETTER OPINION 

2009-L-05 

 
February 23, 2009 

 
Ms. Elizabeth L. Pendlay 
Crosby City Attorney 
PO Box 289 
Crosby, ND  58730-0289 
 
Dear Ms. Pendlay: 
 
Thank you for your letter requesting my opinion on whether a city housing authority may 
act as a limited partner in a limited partnership operating a low income housing project.  
Based on the following, it is my opinion that a city housing authority may act as a limited 
partner in a limited partnership which operates a low income housing project in the city. 
 

ANALYSIS 
 

In your letter you indicate that the Crosby Housing Authority was recently assigned limited 
partnership interests in a limited partnership which operates a low income housing project 
in the city of Crosby.  A family trust is both the general partner for the limited partnership 
as well as a limited partner.  You further indicate that the housing project was financed by 
a loan from the United States Department of Agriculture, Rural Development Office (“RD”) 
and that RD is questioning the authority of the city housing authority to act as a limited 
partner. 
 
First, I will address whether partnership laws allow a governmental entity to become a 
limited partner.  North Dakota has enacted a version of the 2001 Uniform Limited 
Partnership Act (“ULPA” or “LPA”).1  Under the LPA, a limited partnership “means a 
partnership that is formed by two or more persons and which has one or more general 
partners and one or more limited partners” which is either formed under N.D.C.C. ch. 
45-10.2 or elects to become subject to the chapter.2  A limited partner with respect to a 
limited partnership means a person that becomes a limited partner under N.D.C.C. 
§ 45-10.2-31.3  That statute provides that a person becomes a limited partner either as 

                                            
1 See N.D.C.C. ch. 45-10.2. 
2 N.D.C.C. § 45-10.2-02(26). 
3 N.D.C.C. § 45-10.2-02(25). 
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provided in a partnership agreement or with the consent of all partners.4  You indicated 
that the assignments of the limited partnerships to the city housing authority were 
accomplished in 2007 in accordance with the terms of the agreement and that consent 
was given by all the existing limited and general partners. 
 
The above definitions in the LPA refer to “a person.”  The term “person” is not defined in 
N.D.C.C. ch. 45-10.2.  There is, however, a general default definition of “person” contained 
in N.D.C.C. § 1-01-49(8) which includes “an individual, organization, government, political 
subdivision, or government agency or instrumentality.”  Thus, a government, political 
subdivision, or government agency or instrumentality may, under the law, as a “person” 
become a limited partner in a limited partnership.5 
 
A local housing authority has been variously described in statute and elsewhere as a 
“public body corporate and politic,”6 a “public corporation for public purposes,”7 and as a 
governmental entity or public body.8  Consequently, it is my opinion that a city housing 
authority, as a public body, government entity, or political subdivision, is a “person” and 
thus is eligible under the state’s enactment of LPA to be a limited partner in a limited 
partnership. 
 
Next, I will address whether a housing authority has statutory authorization to become a 
limited partner in partnership with private parties.  A housing authority has broad authority 
to make and execute contracts and other instruments; prepare, carry out, acquire, lease, 
and operate housing projects; provide for construction, reconstruction, improvement, 
alteration, and repair of housing projects; own, hold, and improve property; purchase, 
lease, obtain options on, or acquire by gift, grant, bequest, devise, or otherwise any 
property or interest in property; and do any and all things necessary or desirable to secure 
the financial aid or cooperation of the federal government in undertaking, constructing, 
maintaining, or operating any housing project.9  It is my further opinion that these powers 
granted to housing authorities, as well as the provisions of the LPA noted above, implicitly 
permit a housing authority to become a limited partner in a limited partnership if that 
furthers the public purpose of a housing authority.   
 
Finally, even though a city housing authority may qualify as a limited partner in a limited 
partnership under N.D.C.C. ch. 45-10.2, the question has been raised by RD whether 

                                            
4 See N.D.C.C. § 45-10.2-31. 
5 See N.D.C.C. §§ 45-10.2-02(25), (26), (31), and 45-10.2-31. 
6 N.D.C.C. § 23-11-02. 
7 Ferch v. Hous. Auth., 59 N.W.2d 849, 865 (N.D. 1953). 
8 N.D.A.G. 93-L-190; see also N.D.A.G. 98-L-122 (describing a county housing authority 
as a political subdivision). 
9 See N.D.C.C. § 23-11-11(4), (6), (7), (11), (12), (31). 
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N.D.C.C. § 23-11-12 would prevent a city housing authority from acting as a limited partner 
in a limited partnership.  The second sentence of that statute provides that “[n]o housing 
authority may construct or operate any project for profit or as a source of revenue to the 
city or the county.”10  While the statutory prohibition would prevent a housing authority 
from constructing or operating a project for profit, that prohibition does not prevent the 
operation of other provisions in N.D.C.C. ch. 23-11  
 
In order to properly analyze whether the prohibition in N.D.C.C. § 23-11-12 applies to a 
local housing authority acting as a limited partner, it is necessary to review the role of a 
limited partner in a limited partnership.  A limited partner does not have the right or power 
as a limited partner to act for or bind the limited partnership.11  An obligation of a limited 
partnership is not the obligation of a limited partner, and a limited partner is not personally 
liable, directly or indirectly, for an obligation of a limited partnership.12  A limited partner 
does not have any fiduciary duty to the limited partnership or any other partner solely by 
reason of being a limited partner.13  A limited partner, in fact, is more of a passive investor 
than an active participant in the limited partnership entity.14  The common meaning15 of the 
word “operate” as used in the second sentence of N.D.C.C. § 23-11-12 includes “[t]o run 
or control the functioning of . . . [t]o conduct the affairs of; manage.”16  “Under the Uniform 
Limited Partnership Act of 2001, a limited partner . . . has no right to participate in the 
management and operation of the business, or to interfere in any manner with its conduct 
or control.”17 Thus, a limited partner cannot reasonably be said to manage or “operate” a 
partnership project.  Those activities of control fall to the general partners.18 
 
In your letter, you indicate that the city housing authority did not have any formal role with 
the limited partnership until years after the project was constructed, so it obviously had no 

                                            
10 N.D.C.C. § 23-11-12 (emphasis added). 
11 N.D.C.C. § 45-10.2-32. 
12 N.D.C.C. § 45-10.2-33. 
13 N.D.C.C. § 45-10.2-35(1). 
14 See 59A Am. Jur. 2d Partnership §§ 863-64 (2d ed. 2003) (“A limited partner has no 
interest in, or perhaps more correctly no title to, the assets of the partnership.  His or her 
interest is personal property, even if the partnership assets include or consist solely of 
land, and even if land is the only thing in which it deals.  The Uniform Limited Partnership 
Act of 2001 provides that the only interest of a partner which is transferable is the partner’s 
transferable interest, and a transferable interest is personal property.”). 
15 See N.D.C.C. § 1-02-02 (words to be understood in their ordinary sense unless defined 
in law). 
16 The American Heritage Dictionary 871 (2d coll. ed. 1991). 
17 59 A Am. Jur. 2d Partnership § 864 (2d ed. 2003). 
18 See generally N.D.C.C. §§ 45-10.2-40, 45-10.2-41, 45-10.2-42(1), and 45-10.2-44(2), 
(3), (4). 
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formal part in constructing the project.  Further, as described above, a limited partner has 
no management or operation authority over limited partnership activities.  Consequently, 
that portion of N.D.C.C. § 23-11-12 is not applicable.  You also indicate that any profits 
received by the housing authority in its capacity as a limited partner do not inure to the 
benefit of the city or county but, in fact, would be used to advance the housing projects of 
the authority. 
 
Consequently, based on the facts and circumstances as outlined in your opinion request, it 
is my further opinion that the city housing authority does not violate the restriction 
contained in N.D.C.C. § 23-11-12 by acting as a limited partner in a limited partnership in 
that it did not construct or operate any housing project for profit or otherwise. 
 

Sincerely, 
 
 
 
 

Wayne Stenehjem 
Attorney General 

 
jjf/pg 
 
 
This opinion is issued pursuant to N.D.C.C. § 54-12-01.  It governs the actions of public 
officials until such time as the question presented is decided by the courts.19 

                                            
19 See State ex rel. Johnson v. Baker, 21 N.W.2d 355 (N.D. 1946). 


