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November 5, 2007 
 
 

The Honorable George J. Keiser 
State Representative 
422 Toronto Dr 
Bismarck, ND  58503-0276 
 
Dear Representative Keiser: 
 
Thank you for your letter of September 13, 2007, inquiring whether a public entity may 
advertise a public improvement construction project (“project”) as one project but request 
bids for multiple specialized portions of a project beyond the general, electrical and 
mechanical portions; and whether a bidder for a project estimated to cost in excess of 
$100,000 is exempt from the requirement of including bid security with a bid if the bid is for 
a specialized portion of a project and is for less than $100,000.  For the reasons indicated 
below, it is my opinion that the law does not prevent a governing body from soliciting bids 
for specialized portions of a project beyond the general, electrical and mechanical 
portions.  It is my further opinion that if the construction of a project is estimated to cost in 
excess of $100,000, a governing body must require that each bid, regardless of the bid 
amount, be accompanied by bid security equal to five percent of the full amount of the bid 
and in the form of a bidder’s bond.  These conclusions, however, may not apply to certain 
home rule cities and counties because a home rule city or county may have the authority 
in its home rule charter to pass ordinances that supersede the bidding requirements in 
state law.   
 

ANALYSIS 
 
Competitive bidding statutes require that a governing body advertise for bids if a project is 
estimated to cost in excess of $100,000.1  Additionally, portions of a project must be bid 

                                            
1 N.D.C.C. § 48-01.2-04(1).  Certain statutes have more stringent bidding requirements.  
Section 11-11-26, N.D.C.C., requires the board of county commissioners to advertise for 
bids when the amount to be paid in any one year for county buildings exceeds $10,000.  
Section 40-49-14, N.D.C.C., requires the board of park commissioners to advertise all 
contracts exceeding $10,000.  
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separately if estimates for those portions meet certain monetary thresholds.2  For instance, 
multiple prime bids for the general, electrical and mechanical portions of a project are 
required in a project where the general, electrical, or mechanical portions or any 
combination of individual contracts is in excess of $100,000.3  But “[i]f a general, 
mechanical, or electrical contract is estimated to be less than twenty-five thousand dollars, 
the contract may be included in one of the other prime contracts.”4 
 
Your question, however, concerns whether a governing body may solicit bids for other 
“specialized portions” of a project, beyond general, electrical, and mechanical.  The law 
provides that a governing body may “allow submission of a single prime bid for the 
complete project or bids for other specialized portions of the project.”5   
 
The primary objective in construing a statute is to ascertain the Legislature's intent by 
looking at the statutory language itself and giving it its plain, ordinary, and commonly 
understood meaning.6  In determining the Legislature's intent, statutes must be construed 
as a whole.7  Each provision must be harmonized with the others to give full force and 
effect to each if possible; and each word, phrase, clause, and sentence must be given 
meaning.8  Statutory words may not generally be considered useless rhetoric or 
surplusage.9  Although courts may resort to extrinsic aids, such as the legislative history to 
interpret a statute if it is ambiguous, if the language is clear and unambiguous the 
legislative intent is presumed clear from the face of the statute.10 
 
Section 48-01.2-06, N.D.C.C., specifically names the three prime bids which are general, 
electrical and mechanical.  But the law is silent on potential portions into which a project 
may be split  for the purposes of bidding.  “It must be presumed that the Legislature 
intended all that it said, and that it said all that it intended to say.”11  A plain reading of the 
directive in section 48-01.2-06 indicates that there are no limitations on the number of 
portions or components into which a project may be split  for the purposes of bidding.12 
 

                                            
2 N.D.C.C. § 48-01.2-06. 
3 Id. 
4 Id. 
5 Id. 
6 North Dakota v. Norman, 2003 ND 66, ¶14, 660 N.W.2d 549. 
7 Matter of Estate of Opatz, 554 N.W.2d 813, 815 (N.D. 1996). 
8 Id. 
9 State v. Nordquist, 309 N.W.2d 109, 115 (N.D. 1981). 
10 Norman, 2003 ND at ¶14. 
11 City of Dickinson v. Thress, 290 N.W. 653, 657 (N.D. 1940). 
12 N.D.C.C. § 48-01.2-06. 
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The breakdown of a project into specialized portions, however, cannot be done for the 
purpose of avoiding bidding statutes.  Although there are no North Dakota cases in which 
this precise question is addressed, courts and attorneys general13 in other jurisdictions 
have generally held that contract splitting is impermissible if it is apparent that the work 
was split for the purpose of evading the competitive bidding statutes.  For example, the 
Iowa Supreme Court determined that splitting the construction of an addition to a school 
into 26 contracts, with eight of those contracts being less than the amount set out in the 
competitive bidding law, was done to avoid statutory requirements.14  The Iowa Court held 
that the school addition was in reality one project of which the total cost exceeded the 
competitive bidding requirement.15  Therefore, all twenty-six of the contracts for the school 
addition were subject to competitive bidding requirements because each was a part of one 
public improvement which cost in excess of the statutory requirements.16  In another Iowa 
case, a city water system repair project was broken down into ten contracts, with each 
contract under the competitive bidding requirement.17  The Iowa Supreme Court again 
explained that the total cost of the project is the controlling factor, and “fragmenting” a 
project  “in order to produce a spawn of little contracts” effectively nullifies the competitive 
bidding laws.18  If this practice were sanctioned, “[e]ven the most complex project could be 
broken down into contractual components small enough to avoid the bidding 
requirement.”19 
 
Courts in other jurisdictions have concluded that bidding requirements were inapplicable 
where there was evidence that the division of work was done for good reason.  An Arizona 
court agreed that separating the landscaping work from the new school construction, with 
the landscaping then being less than the amount required by the competitive bidding 

                                            
13  Gabriel, Jan. 28, 2005, Miss. A.G. Op. #2005-0012, 2005 WL 428019 (Miss. A.G.)  
(there is no prohibition against dividing the procurement and installation of a meter reading 
system for the city water department unless such contract splitting is done to avoid the 
public purchasing and contracting laws); 1997 Op. Att’y Gen. No. 97-006, 1997 WL 8996 
(Ohio A.G.)  (“The primary question is whether each purchase reasonably and in good 
faith constitutes a separate contract or whether the purchase has been split into separate 
contracts to avoid the requirements of competitive bidding.”); Ark. Op. Att’y Gen. 91-057, 
1991 WL 334440 (Ark. A.G.) (splitting a large project into several smaller contracts, 
thereby making inapplicable the competitive bidding statutes, cannot be done if “[i]t is 
apparent that the work has been split up for the purpose of evading the competitive 
bidding statutes”). 
14 Elview Constr. Co. v. North Scott Cmty.  Sch. Dist., 373 N.W.2d 138 (Iowa 1985). 
15 Id. at 142. 
16 Id. 
17 Kunkle Water & Elec., Inc. v. City of Prescott, 347 N.W.2d 648 (Iowa 1984). 
18 Id. at 655. 
19 Id. 
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statutes, was not done in bad faith and was reasonable, in that school employees could 
provide much of the landscaping work for a cost savings to the district.20  A Kentucky court 
concluded that separating a contract for the painting of schools from a contract for the 
purchase of bathroom fixtures and miscellaneous tools and equipment for the schools, 
with each contract under the competitive bidding requirements, was reasonable.21  “Public 
contracts must be reasonably adapted to the customs and channels of trade, and reason 
would not demand, nor good faith normally permit, that toilet bowls . . . be lumped with 
paint . . . under the same procurement contract.”22  A California court supported the school 
board’s separate and consecutive contracts for several school grounds improvement 
projects each costing less than the competitive bidding requirements.23 The evidence 
showed no initial plan to undertake all projects, but rather, that each project came about 
separately and each project “was complete in itself and in no manner dependent upon any 
other.”24  
 
While contract splitting in and of itself is permissible it cannot be done with an intent to 
circumvent the competitive bidding statutes.  The aggregate cost of the project and the 
reasonableness and good faith of dividing the project into smaller contracts must be 
carefully considered.   
 
In answer to your second question, regardless of whether a project is bid in specified 
portions that are less than $100,000 individually, if the total cost of a project exceeds 
$100,000, it must be advertised pursuant to our competitive bidding statutes.25  The total 
cost of the project is controlling and not the costs of individual components, phases, 
stages or jobs within the one large project.  Each bid submitted to the advertising 
governing body “must be accompanied by a separate envelope containing the . . . bid 
security.  The bid security must be in a sum equal to five percent of the full amount of the 
bid and must be in the form of a bidder’s bond.”26  Again, a plain reading of this directive 
indicates that there is no exception to the bid security requirement.27  
  

                                            
20 Secrist v. Diedrich, 430 P.2d  448, 451 (Ariz. Ct. App. 1967).  
21  Bd. of Educ. v. Hall, 353 S.W.2d 194, 196 (Ky.  1962). 
22  Id.  
23  Brown v. Bozeman, 32 P.2d 168, 169-171 (Cal. Ct. App. 1934).  
24 Id. 
25 N.D.C.C. § 48-01.2-04(1). 
26 N.D.C.C. § 48-01.2-05(4). 
27 A more stringent requirement is, again, set out for a county building project in that a 
bond is required regardless of the cost of the project, except that if the cost of a project is 
$10,000 or less, a bidder may, in lieu of a bond, submit a certified or cashier’s check equal 
to five percent of the full amount of the bid.  N.D.C.C. § 11-11-28.   
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Thus, it is my opinion that the law does not prevent a governing body from soliciting bids 
for specialized portions of a project beyond the general, electrical and mechanical portions 
of a project.  It is my further opinion that if the construction of a project is estimated to cost 
in excess of $100,000, a governing body must require that each bid, regardless of the bid 
amount, be accompanied by bid security equal to five percent of the full amount of the bid 
and in the form of a bidder’s bond.  These conclusions may not apply to a home rule city or 
county, however, since a home rule city or county may have the authority in its home rule 
charter to pass ordinances that supersede the bidding requirements in state law.28 
 

Sincerely, 
 
 
 
 

Wayne Stenehjem 
Attorney General 

 
cwg/vkk 
 
 
This opinion is issued pursuant to N.D.C.C. § 54-12-01.  It governs the actions of public 
officials until such time as the question presented is decided by the courts.29   

                                            
28 See N.D.C.C. §§ 40-05.1-05 and 40-05.1-06 (relating to city home rule); N.D.C.C. 
§§ 11-09.1-04 and 11-09.1-05 (relating to county home rule).  See also N.D.A.G. Letter to 
Larson (Feb. 3, 1992) (section 40-05.1-06(2), N.D.C.C., authorizes a home rule city to 
adopt ordinances that supersede state law with respect to bidding); accord N.D.A.G. 
2002-L-33.  
29 See State ex rel. Johnson v. Baker, 21 N.W.2d 355, 372 (N.D. 1946). 


