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March 30, 1999 
 
 
 
 
Mr. Fabian E. Noack 
Carrington City Attorney 
PO Box 15 
Carrington, ND 58421-0015 
 
Dear Mr. Noack: 
 
Thank you for your letter of January 29, 1999, asking whether a city 
may charge “user fees” for police and fire protection and other 
general services to certain charitable organizations owning property 
that is exempt from ad valorem taxes.  Your letter is written in 
reference to Engrossed House Bill 1051 which was recently declared 
lost in the House of Representatives.  1999 HJ 156.  This legislation 
related to the “authority of cities to levy special assessments for 
costs of police and fire protection and certain infrastructure costs 
against certain charitable organization property exempt from property 
taxes. . . .” 
 
The question you present is “whether the City of Carrington has the 
authority to charge ‘user fees’ to non-profit organizations such as 
churches, schools, hospitals, houses owned by churches, nursing 
homes, park districts and similar entities who do not pay 
consolidated taxes.”  Additionally, you inquire whether these “user 
fees” would “violate the North Dakota Constitution or any other North 
Dakota law.” 
 
I addressed this issue in an April 15, 1994, letter to Mr. Charles C. 
Whitman, Bismarck City Attorney.  1994 N.D. Op. Att’y Gen. L-123.  I 
reached the following conclusion in that letter: 
 

Therefore, it is my opinion that a home rule city may not 
charge a fee . . . to tax exempt charitable or nonprofit 
entities for fire and police services where the services 
to be charged for are generally available to all entities 
within the city, tax exempt or non-tax exempt alike, and 
where only tax exempt entities would actually be charged, 
because the charge imposed would be a tax and the entities 
you propose to charge are tax exempt under the 
constitution of North Dakota.  See N.D. Const. art. X, 
§ 5. 
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1994 N.D. Op. Att’y Gen. at L-126. 
 
This conclusion applies whether a city is home rule or otherwise, 
because a city has no inherent power except as expressly granted in 
either a constitutional or statutory provision.  Litten v. City of 
Fargo, 294 N.W.2d 628, 632 (N.D. 1980).  Also, the same analysis 
would apply to prohibit “user fees” for snow removal on city streets 
fronting tax exempt charitable or nonprofit entities. 
 
I trust that this letter answers your inquiry. 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
Heidi Heitkamp 
Attorney General 
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