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June 8, 1998 
 
 
 
 
Mr. Wayne Hokenson 
Manager, Local Government Division 
Office of State Auditor 
600 East Boulevard Avenue 
Bismarck, ND 58505 
 
Dear Mr. Hokenson: 
 
Thank you for your letter asking whether it is permissible for a 
county, through its treasurer, to retain prepaid property taxes 
(collected in December) and recognize those tax collections only in 
January and pay them to the political subdivisions entitled to those 
taxes in February. 
 
As you note in your letter, N.D.C.C. § 11-14-10 states that the 
treasurer shall make a distribution on or before the tenth working 
day of each calendar month to the several county funds and taxing 
subdivisions of all taxes received and of all other funds that are 
required by law to be distributed. 
 
N.D.C.C. § 11-14-16 states that the county treasurer is to pay over 
to the treasurer of the state, and to any municipal corporation or 
organized township, or any body politic, on the order of the county 
auditor, all moneys received by the treasurer arising from taxes 
levied and collected belonging to the state, a municipal corporation, 
an organized township, or school district on or before the tenth 
working day of each calendar month. 
 
Language in the Code is to be understood in its ordinary sense, 
unless a contrary intention plainly appears, and the words and 
phrases used in the Code must be construed according to the context 
and the rules of grammar and the approved usage of the language.  
N.D.C.C. §§ 1-02-02 and 1-02-03. 
 
Therefore, the plain language of the two sections of law noted above 
require that on or before the tenth working day of each calendar 
month the county treasurer distributes according to those sections 
“all taxes received” (N.D.C.C. § 11-14-10) and “all moneys received 
by the treasurer arising from taxes levied and collected” (N.D.C.C. 
§ 11-14-16).  The two sections do not provide for employing any 
accounting technique such as “recognizing the property taxes as 
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revenue in January when the taxes become due” such as stated in your 
letter. 
 
It is therefore my opinion that county treasurers must remit to the 
political subdivisions entitled thereto on or before the tenth 
working day of each calendar month all the taxes received or all 
moneys received by the treasurer arising from taxes levied and 
collected pursuant to N.D.C.C. §§ 11-14-10 and 11-14-16, without 
waiting for the prepaid property taxes to become “due.”  The statutes 
are based on actual receipt of taxes or actual receipt of money 
arising from taxes levied and collected. 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
Heidi Heitkamp 
ATTORNEY GENERAL 
 
rel/pg 
 


