
 
LETTER OPINION 

98-L-25 
 

March 20, 1998 
 
 
 
 
J. Thomas Traynor, Jr. 
Devils Lake City Attorney 
PO Box 838 
Devils Lake, ND 58301-0838 
 
Dear Mr. Traynor: 
 
Thank you for your letter asking for my opinion on whether property 
owned by a telephone company (telecommunications carrier) that is 
subject to central assessment by the State Board of Equalization may 
participate in a tax increment financing district under N.D.C.C. 
ch. 40-58.  
 
For tax years prior to January 1, 1998, the operative property of 
public utilities, including a telecommunications company, was 
assessed annually for ad valorem purposes by the State Board of 
Equalization under N.D.C.C. ch. 57-06.  For tax years after December 
31, 1997, the 1997 Legislative Assembly enacted House Bill 1068 which 
restructured the tax on the telecommunications industry.  S.L. 1997, 
ch. 483.  This legislation removed telecommunications companies from 
the provisions of N.D.C.C. ch. 57-06 and made them subject to a gross 
receipts tax, which is codified as N.D.C.C. ch. 57-34. 
 
Under this tax, the Tax Commissioner annually computes the tentative 
total tax to be assessed against each telecommunications carrier at 
the rate of two and one-half percent of the adjusted gross receipts, 
and the tax is subsequently assessed by the State Board of 
Equalization.  N.D.C.C. § 57-34-03.  The taxes imposed under this 
chapter “are in lieu of all real and personal property taxes levied 
by the state or any of its political subdivisions upon real or 
personal property to the extent the property is directly used by the 
telecommunications carrier in its telecommunications operations.”  
N.D.C.C. § 57-34-11.  These taxes are allocated “among counties in 
the same proportion that taxes paid by telecommunications carriers in 
locally assessed property taxes and taxes assessed under chapter 57-
06 and this chapter in 1997 and received by taxing districts in the 
county bears to all taxes paid by telecommunications carriers in 
locally assessed property taxes and taxes assessed under chapter 57-
06 and this chapter in 1997 and received by taxing districts in the 
state.”  N.D.C.C. § 57-34-05.     
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Tax increment financing is authorized under N.D.C.C. § 40-58-20.  Tax 
increment financing is a method for financing redevelopment projects 
based on the premise that the portion of increased ad valorem taxes 
generated as a result of property improvement is available to pay for 
the redevelopment.1  The authorized use of tax increment financing is 
limited to certain public costs set forth under N.D.C.C. § 40-58-
20.1.   
 
The North Dakota Supreme Court “has stated that cities are agencies 
of the state and have only the powers expressly conferred upon them 
by the legislative branch of government or such as may be necessarily 
implied from the powers expressly granted.”  City of Dickinson v. 
Gresz, 450 N.W.2d 216, 217 (N.D. 1989) (citations omitted). 
 
There is no statutory authority for a city to use in lieu property 
tax measured by adjusted gross receipts and assessed by the State 
Board of Equalization as a substitute for ad valorem property taxes 
that are locally assessed on real estate and which qualify for urban 
renewal tax increment financing under N.D.C.C. § 40-58-20.  
Therefore, it is my opinion that the gross receipts tax paid by a 
telecommunications carrier under N.D.C.C. ch. 57-34 may not be used 
to participate in a tax increment financing district under N.D.C.C. 
ch. 40-58. 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
Heidi Heitkamp 
ATTORNEY GENERAL 
 
RWW\bah           
Enclosures 

                       
1 1994 N.D. Op. Att’y Gen. L-282 (October 17 letter to Bismarck City Attorney 
Charlie Whitman) citing in footnote 1 State v. City of Daytona Beach, 484 
So.2d 1214, 1215 (Fla. 1986).  The lengthy duties of the county auditor and 
the county treasurer in computing the amount of available tax increment 
financing for each affected parcel of real estate was summarized in a 
December, 1989 Property Tax Guideline prepared by the Office of State Tax 
Commissioner.  A copy is enclosed for your use. 


