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October 23, 1996 
 
 
 
Mr. William E. Woods, Jr. 
City Attorney 
City of Parshall 
PO Box 159 
Parshall, ND 58770 
 
Dear Mr. Woods: 
 
Thank you for your letter asking questions about the City of 
Parshall’s ability to tax land and homes built in Parshall by 
the housing authority of the Three Affiliated Tribes. 
 
You state that you “are aware of a state law which exempts 
Indian Housing Authorities from taxation” and ask whether this 
law “is federally mandated or one created by the state 
legislature.” 
 
The statute to which you refer is N.D.C.C. § 23-11-09, which 
states, in part: 
 

The property of an authority, including an authority 
created under Indian laws recognized by the federal 
government, is declared to be public property used 
for essential public and governmental purposes and 
is exempt from all taxes and special assessments of 
the city, the county, the state, or any political 
subdivision thereof. 
 

The “authority” to which the statute refers is a housing 
authority.  See N.D.C.C. §§ 23-11-01 and 23-11-02. 
 
N.D.C.C. § 23-11-29 was enacted in 1937.  1937 N.D. Sess. 
Laws, ch. 102, § 22.  It was amended in 1971 to add its 
reference to Indian housing authorities.  1971 N.D. Sess. 
Laws, ch. 260, § 2.  Nothing in the legislative history of the 
1971 change indicates that it was the result of a federal 
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mandate.  A supporter of the legislation stated that its 
purpose was merely to ensure “that property under the Indian 
housing authority is put in the same position as city and 
county or political subdivisions in regard to exemption of 
taxes.”  Hearing on S. 2506 Before the Senate Comm. on State & 
Federal Government, 42nd N.D. Leg. (Feb. 8, 1971) (Testimony 
of Asst. Attorney General Paul Sand).  I was unable to locate 
any federal statute specifically directing North Dakota to 
exempt tribal housing authorities from state and local 
taxation.  
 
You also ask whether Parshall, even if it is prohibited by 
N.D.C.C. § 23-11-09 from taxing land owned by the tribal 
housing authority, could tax the authority’s houses if they 
were somehow considered separate from the land.  The statute’s 
prohibition is not limited to any particular kind of property 
interest held by the housing authority.  The statute refers to 
“[t]he property of an authority . . .”  This is all-
encompassing.  Furthermore, the statute’s prohibition is not 
confined to any particular kind of tax, but exempts housing 
authorities from “all taxes and special assessments . . .”  
“It is clear that the legislative intent [of N.D.C.C. § 23-11-
29] is that any property held by a housing authority . . . 
shall be exempt from taxation.”  Ferch v. Housing Authority of 
Cass County, 59 N.W.2d 849, 865 (N.D. 1953).   (Emphasis 
added.)  Therefore, it is my opinion that a city may not tax 
any property of a tribal housing authority. 
 
Even if Parshall is able to convince the Legislature to remove 
tribal housing authorities from N.D.C.C. § 23-11-09, that does 
not necessarily mean Parshall will be able to tax a tribal 
housing authority or its property.  While Congress may not 
have required the North Dakota Legislature to include tribal 
housing authorities in the statute’s exemption, principles of 
federal Indian law nonetheless may require that result.  If 
the statute’s exemption of tribal housing authorities were 
removed, federal Indian law would need to be examined to 
determine if any taxation of property owned by tribal housing 
authorities is lawful. 
 
Sincerely, 
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Heidi Heitkamp 
ATTORNEY GENERAL 
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