
     Date Issued:   January 30, 1985     (AGO 85-7) 
 
     Requested by:  Wayne Jones, Ransom County State's Attorney 
 
                             - QUESTION PRESENTED - 
 
     Whether it is gambling to conduct a bowling tournament in which there 
     is a $1,000.00 entry fee per entry and where there is only one prize, 
     that being the bowling alley, which would go to the top bowler. 
 
                         - ATTORNEY GENERAL'S OPINION - 
 
     It is my opinion that it is not gambling to conduct a bowling 
     tournament where there is an entry fee of $1,000.00 per bowler and 
     where there is one prize which goes to the winner, that being the 
     bowling alley. 
 
                                  - ANALYSIS - 
 
     N.D.C.C. section 12.1-28-01(1) defines gambling as: 
 
           12.1-28-01.  GAMBLING - DEFINITIONS.  As used in this chapter: 
 
           1.  "Gambling" means risking any money, credit, deposit, or 
               other thing of value for gain, contingent, wholly or 
               partially, upon lot, chance, the operation of gambling 
               apparatus, or the happening or outcome of an event, 
               including an election or sporting event, over which the 
               person taking the risk has no control.  Gambling does not 
               include: 
 
               a.  Lawful contests of skill, speed, strength, or endurance 
                   in which awards are made only to entrants or to the 
                   owners of entries; or 
 
               b.  Lawful business transactions, or other act or 
                   transactions now or hereafter expressly authorized by 
                   law. 
 
     A bowling tournament or scratch bowling tournament is definitely a 
     lawful contest of skill and if the prize is paid only to an entrant 
     then this would not constitute gambling. 
 
                                   - EFFECT - 
 
     This opinion is issued pursuant to N.D.C.C. section 54-12-01.  It 
     governs the actions of public officials until such time as the 
     question presented is decided by the courts. 
 
     NICHOLAS J. SPAETH 
     Attorney General 
 
     Prepared by:  John E. Jacobson 
                   Assistant Attorney General 


