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     March 26, 1975     (OPINION) 
 
     Mr. Gary A. Holum 
 
     Bosard, McCutcheon, Kerian, Schmidt and Holum, Ltd. 
 
     Attorneys and Counselors at Law 
 
     Heritage Place 
 
     Minot, ND  58701 
 
     Dear Mr. Holum: 
 
     This is in response to your letter of March 18, 1975, wherein you 
     request an opinion of this office relative to possible options 
     involving the assessment of curb and gutter improvements as set forth 
     under Chapter 40-31 of the North Dakota Century Code.  You submit the 
     following facts and questions in your letter: 
 
           Does the governing body of a city have any options as to the 
           assessment of curb and gutter as set forth under Chapter 40-31 
           of the North Dakota Century Code? 
 
           The City of Minot has created an assessment district for the 
           expense of construction of curb and gutter.  This particular 
           district did not include any other construction such as paving 
           or sidewalk.  It is my opinion that Chapter 40-31 of the North 
           Dakota Century Code then applies and I have given the opinion 
           that such expense shall be assessed against the lot or parcel 
           of land properly chargeable therewith.  It is my opinion that 
           the assessment for such curb and gutter to an inside lot with 
           70 feet of frontage should be based on the 70 feet of frontage 
           and 120 feet of depth would have in place of 190 feet of curb 
           and gutter and therefore the assessment should be based upon 
           the 190 feet and not a lesser amount. 
 
           Chapter 40-31 of the North Dakota Century Code differs from 
           chapter 40-23 insofar as the manner of assessment is concerned. 
           The former indicates that the expense shall be assessed against 
           the lot or parcel of land properly chargeable therewith and 
           sets forth that the curbing costs are an assessment against the 
           lots or parcels of land fronting on or adjoining such curbing 
           whereas Chapter 40-23 the concept of the assessments is based 
           upon the benefit to the property.  It therefore appears to me 
           that where curbing and gutter is installed by itself that 
           Chapter 40-31 must be adhered to.  Therefore an inside lot with 
           only 70 feet of frontage cannot be charged with any portion of 
           the curbing and gutter that is constructed on the corner lot. 
 
           I believe the procedures for the assessment of curb and gutter 
           does vary from city to city.  In the past when curb and gutter 
           has been put in as a part of a paving district the entire 



           assessment for paving and curb and gutter has been based on the 
           benefit concept under Chapter 40-23.  In this instance where 
           curbing and gutter has been constructed by itself and the 
           district so created for only curbing and gutter it is my 
           opinion that the city does not have the option of determining 
           benefits and that the costs and expenses of such construction 
           must be against the lots or parcels of land fronting on or 
           adjoining such curbing and gutter. 
 
           I am enclosing herewith for your consideration my letter 
           addressed to the finance director of the City of Minot. 
 
           I request that you review this matter and either confirm, 
           modify or reverse my opinion as it pertains to the assessment 
           of curbing and gutter under Chapter 40-31 of the North Dakota 
           Century Code. 
 
     You have also enclosed with your letter of request a copy of a letter 
     of opinion which you have issued to Mr. Robert A. Schempp, Finance 
     Director, Minot, North Dakota relative to assessment of benefits for 
     curb and gutter improvements.  We note that you have therein 
     expressed your opinion and the basis of same together with your 
     reference to Section 40-31-02 of the North Dakota Century Code.  The 
     fundamental position of your opinion as expressed in that letter is 
     as follows: 
 
           When I speak of front-foot basis of curb and gutter for a 
           corner lot I speak of both sides of the lot that front on a 
           thoroughfare.  Therefore, a lot with 70 feet fronting on a 
           street and 120 feet fronting on an avenue would have 190 front 
           feet of curb and gutter. 
 
           Chapter 40-31 of the North Dakota Century Code and in 
           particular 40-31-02 states in part that: 
 
               The curbing in the city shall be built, repaired, or 
               rebuilt in the manner and within the time prescribed by the 
               governing body. . .at the expense of the lot or parcel of 
               land fronting on or adjoining such curbing.  Such expense. 
               . .the assessment therefore,. . .shall be assessed. . 
               .against the lot or parcel of land properly chargeable 
               therewith. 
 
           Section 40-31-06 directs you to keep in your office a curbing 
           repair assessment book and you must enter therein curbing costs 
           certified against the lots or parcels of land fronting on or 
           adjoining such curbing. 
 
           The governing body must review the assessments, hear the 
           complaints and approve the same as finally adjusted. 
 
           I believe this opinion is consistent with those you have 
           received in the past on the assessment of curb and gutter and I 
           believe it is in accord with state statute.  I would recommend 
           that the council not change the assessment practices insofar as 
           curbing and gutter are concerned. 
 



     Review of the applicable statutes and the provisions therein indicate 
     that you have correctly noted the restrictions and manner of 
     assessment which is provided by the statute.  To this extent we find 
     that we are in substantial agreement with your opinion as expressed 
     in your letter of February 27, 1975, addressed to Mr. Robert A. 
     Schempp.  We would note that the subject statutes relate to and 
     provide for assessments and the manner of applying same to certain 
     parcels benefited thereby.  The same are specific and relate 
     specifically to "curb and gutter", whereas other improvements are not 
     specifically enumerated under other provisions to which attach 
     particular method or manner of assessing the benefits.  The subject 
     statutes provide specifically, "against the lots or parcel of land 
     fronting on or adjoining such curbing".  (Emphasis supplied) 
 
     Accordingly, we are compelled to the conclusion that the manner of 
     assessment of benefits must relate to and apply to those lots and 
     parcels of land "fronting on or adjoining such curbing".  We do not 
     believe, however, that this necessarily means "front-foot" basis as 
     described in your letter with the result that the city must  as a 
     matter of law, assess benefits solely on a foot basis both as 
     applicable to lot frontage or to side lot frontage.  While we might 
     agree that that method may be justifiable, we cannot as a matter of 
     law conclude that such is the only proper method by which such 
     improvement expense may be assessed against the lot or parcel of land 
     fronting on or adjoining such curbing.  To this extent we would 
     modify the opinion which you have expressed as to the specific 
     application of the front-foot basis concept of applying the 
     assessment of costs of improvement. 
 
     We trust that the foregoing observations and comments will adequately 
     set forth our opinion upon the matters expressed therein and upon 
     which your letter of inquiry is based. 
 
     Sincerely, 
 
     ALLEN I. OLSON 
 
     Attorney General 


