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     May 28, 1969     (OPINION) 
 
     Mr. Eugene A. Kruger 
 
     State's Attorney 
 
     Cass County 
 
     RE:  Counties - Buildings - Contracts - Bidder's Bond 
 
     This is in response to your letter in which you make reference to 
     Sections 11-11-26 and 11-11-28, and to Sections 48-02-02 and 48-02-04 
     of the North Dakota Century Code.  You then observe that upon a 
     casual examination there appears to be a conflict between Sections 
     11-11-26 and 11-11-28, and 48-02-02 and 48-02-04.  You also inquire 
     if a cashier's check may be used in lieu of a certified check. 
 
     As is pertinent here, Section 11-11-26, in substance, provides that 
     when the county proposes to erect a county building exceeding 
     $1000.00 the county commissioners shall advertise for bids and cause 
     same to be published at least once each week for two consecutive 
     weeks in the official newspaper.  In conjunction therewith, Section 
     11-11-28 requires that the bid be accompanied by a certified or 
     cashier's check made payable to the Chairman of the county 
     commissioners in a sum equal to 5 percent of the amount of the bid or 
     a bidder's bond in a sum equal to 20 percent of the full amount of 
     the bid. 
 
     Section 48-02-02, in substance, provides that whenever a county, 
     city, park district, village, school district, or other political 
     subdivision of the state repairs or makes improvements on any 
     building belonging to or appertaining to any of the public 
     institutions of the state where the amount for such work exceeds 
     $12,000.00, the plans and specifications shall be procured from a 
     licensed architect, except in the case of buildings used by the North 
     Dakota agricultural experiment station in connection with farm or 
     agricultural research operations, at which time such plans and 
     specifications may be procured from a registered professional 
     engineer if he is in regular employment of the agricultural 
     experiment station, with the approval of the Board of Higher 
     Education. 
 
     Section 48-02-04, as is material to the question, provides that each 
     bid shall be accompanied by a certified check on a solvent North 
     Dakota bank in an amount equal to 5 percent of the bid or a bidder's 
     bond in a sum equal to 10 percent to the full amount of the bid. 
 
     For purpose of convenience in referring to the two sets of sections, 
     we will refer hereinafter to Chapter 11-11 as one set and to Chapter 
     40-02 as the other set. 
 
     As you have indicated, on a casual reading there appears to be a 
     conflict, but upon further examination the provisions of Chapter 
     48-02 and Chapter 11-11 can be reconciled.  It is further observed 



     that Chapter 48-02 concerns itself primarily with the construction 
     and improvement of public buildings when the cost is over $12,000.00, 
     and is a complete treatment of the subject relating to the 
     construction or repair of public buildings.  In this respect it is a 
     special provision of law relating only to one subject, whereas 
     Chapter 11-11, specifically Section 11-11-26, pertains to erection of 
     county buildings, purchase of fuel, election ballots and supplies. 
     In examining the provisions of the two chapters involved, it becomes 
     clear that the Legislature intended that the provisions of Chapter 
     48-02 apply to all buildings, or the repair of buildings, when the 
     cost of same exceeds $12,000.00. 
 
     It is, therefore, our opinion that Chapter 11-11 applies to the 
     construction of buildings for counties when the cost of construction 
     exceeds $1,000.00 but is not more than $12,000.00.  It is our further 
     opinion that where the construction, repair, or improvement of a 
     county building or other public building exceeds the sum of 
     $12,000.00, the provisions of Chapter 48-02 would apply in all 
     aspects. 
 
     As to whether or not a cashier's check may be used in lieu of a 
     certified check under the provisions of Chapter 48-02, we must 
     observe that Section 48-02-04 specifically states a certified check 
     must accompany the bid, whereas Section 11-11-28 states that a 
     certified or cashier's check must accompany the bid.  This would 
     indicate that the Legislature was fully aware of the difference 
     between a cashier's check and a certified check.  A certified check 
     is one in which the necessary funds have been set apart for the 
     satisfaction of the check and will be available when the check is 
     good and will continue to be good.  (See Merchant's Bank v. State 
     National Bank, 19 L.ed. 1008, 77 U.S. 604.)  A cashier's check is a 
     check drawn on the bank's own account and the bank merely promises to 
     pay but no funds have been set aside to meet the demands of the check 
     when presented for payment.  It is a bill of exchange drawn by the 
     bank on itself.  It was judicially determined in Beecher v. Morris, 
     282 N.W. 226 that a cashier's check is not the same as a certified 
     check. 
 
     On May 2, 1950, we issued an opinion to the Honorable R. H. Sherman, 
     Chairman of the Board of Administration, holding that the provisions 
     of Section 48-02-04, which requires a certified check to accompany 
     the bid, cannot be waived.  It was recognized then that the language 
     is specific and leaves no room for construction.  The section in this 
     respect has not been changed, consequently the opinion remains the 
     same. 
 
     If it is deemed desirable to use a cashier's check in lieu of a 
     certified check, the Legislature could employ the same language which 
     has been employed in Section 11-11-28, as amended. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


