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     January 12, 1966     (OPINION) 
 
     Honorable Ben Meier 
 
     Secretary of State 
 
     RE:  Architects - Incorporation - Directors and officers 
 
     This is in response to your request for an opinion pertaining to 
     Chapter 10-31, as amended by Chapter 106 of the 1963 Session Laws. 
     Your specific questions are as follows: 
 
           "Must architects be incorporated under the Professional 
           Corporation Act or may they be incorporated under the Business 
           Corporation Act? 
 
           "Providing architects must be incorporated under the 
           Professional Corporation Act, must all incorporators be 
           licensed architects?  Also, must there be more than one officer 
           of the corporation?"  (Underscoring yours.) 
 
     To resolve the questions submitted, it becomes necessary to determine 
     whether or not architects as such constitute a professional service 
     as such term is defined in Section 10-31-01 of the North Dakota 
     Century Code.  Under this section the term "professional service" is 
     defined to mean as follows: 
 
           " * * * the personal service to the public which requires a 
           license as a condition precedent to the rendering of such 
           service and which prior to the passage of this chapter could 
           not be performed by a corporation." 
 
     Chapter 43-03 of the North Dakota Century Code sets forth the various 
     regulatory statutes pertaining to architects.  Section 43-03-09 of 
     said chapter provides as follows: 
 
           " * * * No person shall practice architecture as a profession 
           in this state unless he has obtained from the board a 
           certificate of registration and is registered as an architect." 
           (Emphasis supplied.) 
 
     The subsequent statutes set forth the procedure to be followed in 
     obtaining a certificate and the qualifications to be eligible for 
     such certificate.  While the statutes refer to a certificate of 
     registration, nevertheless, this is in effect a license.  Chapter 
     43-03, in effect, treats the certificate of registration as a 
     license.  (See Chapter 43-03-15 where the statute refers to the 
     license fee and Section 43-03-03 which refers to licensed architect.) 
     Chapter 43-03 does not in specific terms define what comes within the 
     term of "practicing architecture."  Exemptions are provided for under 
     Section 43-03-02, but such exemptions are not helpful in determining 
     whether or not the practice of architecture in itself is a 
     profession, except possibly in a negative manner. 
 



     In reviewing the provisions of Chapter 43-03, it becomes quite 
     apparent that those who qualify under said chapter are considered to 
     be professional architects.  The term "professional" as found in the 
     dictionary seems to indicate that if the services are more of a 
     mental than manual nature, they are considered professional.  This in 
     itself is not too conclusive.  However, in considering the statutory 
     definition of the term "professional service" as found in Section 
     10-31-01 and particularly the language referring to "personal" 
     services which requires a license as a condition precedent would 
     bring architects as contemplated under Chapter 43-03 within said 
     definition.  As to the remaining statutory provision that such 
     personal service cannot be performed by a corporation prior to the 
     passage of Chapter 10-31, we must again examine the provisions of 
     Chapter 43-03.  Section 43-03-10 provides as follows: 
 
           "REGULATION OF USE OF TERM 'LICENSED ARCHITECTS.'  No person 
           shall use the title 'licensed architect' nor any violation of 
           the same, nor any other words, letters, or device to indicate 
           he is a licensed architect, without being registered as an 
           architect in accordance with the provisions of this chapter. 
           In a copartnership of licensed architects, each member of the 
           partnership shall hold a license to practice." 
 
     It should be specifically noted that the language here, in effect, 
     proscribes the performance of such services by a corporation. Because 
     it requires each member of a partnership to hold a license to engage 
     in the practice of architecture, it is therefore our opinion that the 
     architects referred to in Chapter 43-03 are considered to be 
     performing a professional service as said term is used in Chapter 
     10-31 and, as such, if it is intended to form a corporation such 
     corporation must be formed under the provisions of Chapter 10-31 and 
     not under the Business Corporation Act.  It is our further opinion 
     that all incorporators under the Professional Corporation Act must 
     all be licensed architects. 
 
     As to your further question, "* * * must there be more than one 
     officer of the corporation?", Section 10-31-06 is controlling.  The 
     pertinent provision thereof is as follows: 
 
           "* * * A professional corporation which has only one 
           shareholder need have only one director, who shall be such 
           shareholder.  He shall also serve as the president and 
           treasurer of the corporation.  The other officers of the 
           corporation need not be licensed or otherwise legally 
           authorized in the same field of endeavor as the president." 
 
     Thus, in order to satisfy the requirements of the Business 
     Corporation Act in addition to the provisions of Chapter 10-31. 
     (Professional Corporations), more than one officer is required. 
     However, pursuant to the above quoted statutory provisions, the other 
     officers, except as provided for in Chapter 10-31, need not be 
     members of the profession.  It should be observed, however, that the 
     other officers who are not members of the profession may not perform 
     any professional services.  In this respect, we call your attention 
     to the provisions of Section 10-31-08. 
 
     HELGI JOHANNESON 



 
     Attorney General 


