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     May 5, 1966     (OPINION) 
 
     The Honorable K. O. Nygaard 
 
     Commissioner of Insurance 
 
     RE:  Insurance - Fire and Tornado Fund - Coverage of Property in 
 
            Leased Offices 
 
      This is in response to your letter in which you ask whether personal 
     property located in offices in privately owned buildings at Fargo, 
     Minot and Grand Forks, North Dakota, but belonging to and being used 
     by a department of the State, such as the Tax Department, is 
     insurable in the Fire and Tornado Fund. 
 
     The answer to the question rests primarily upon the statutory 
     provisions which in this instance is Section 26-24-01, subsection 4, 
     of the North Dakota Century Code, which provides as follows: 
 
           DEFINITIONS.  In this chapter unless the context or subject 
           matter otherwise requires:  * * * 
 
           4.  Permanent contents shall refer only to such public property 
               usually kept or used in or about public buildings insured 
               in the fund and to all public personal property usually 
               kept or used in or about all buildings used for public 
               purposes, or within one hundred feet of all such buildings, 
               or while on sidewalks, streets, alleys, yards, detached 
               platforms and in or on railway cars.  Permanent contents, 
               as used in this chapter, shall not, however, include 
               automobiles, trucks, tractors, road machinery or similar 
               property used principally outside of such buildings." 
 
     Section 26-24-01, Subsection 4, as quoted herein is subject to 
     construction because of its uncertain language.  It is ambiguous and 
     under some interpretations it can bring about absurd and ridiculous 
     results.  In construing the act, we must assume that the legislature 
     did not deliberately enact ridiculous or ambiguous legislation. 
     Every effort should be made to eliminate such construction.  Said 
     section must also be construed in view of and in harmony with the 
     underlying purpose and related statutes.  It is noted that section 
     26-04-04 requires that public buildings and the permanent contents 
     therein belonging to the state shall be insured in the State Fire and 
     Tornado Fund.  This provision is clear and unambiguous and not 
     subject to construction. 
 
     As to the rejection of risks, we are unable to find any specific 
     provisions other than section 26-24-16 pertaining to rejection of 
     risks which would authorize any officer or government body to insure 
     public buildings with any insurance company other than the State 
     Fund.  Section 26-24-16 apparently applies only to buildings.  What 



     about the personal property, which is your question here - there is 
     no provision for rejecting insurance on personal property and 
     securing coverage form some other source.  We do not believe that 
     this means it may not be insured at all or that the officer in charge 
     is to act at his own peril and risk. 
 
     We do not believe that the legislature intended to place both the 
     Insurance Commissioner and the officer in charge of the personal 
     property to choose between "Scylla and Charybdis", which would be the 
     result if the language were given a literal meaning.  We believe the 
     language, "* * *  such public property usually kept or used in or 
     about a public building * * * and * * * public property usually kept 
     or used in or about all buildings used for public purposes * * *", as 
     found in section 26-24-01(4) is sufficiently broad enough to include 
     personal property which is usually kept in a public building or used 
     for a public purpose as coming within the term "permanent contents" 
     as defined, even though it is at a different location on a temporary 
     or semi-temporary basis.  We believe that section 26-24-01(4) 
     contemplates the inclusion of all public personal property, except 
     such as is not usually used within a building and as to such property 
     not usually used or found within a building, if same is within one 
     hundred feet or is on a sidewalk, street, alley, yard, detached 
     platform or on railway cars can be included.  One construction of 
     said section would bring about a result that, if the personal 
     property were on a sidewalk or alley in a city, it would be 
     insurable, but because it is in a non-public building it is not.  We 
     are sure that the legislature of 1944, when the act was adopted, did 
     not intend any such nonsense. 
 
     It is therefore our opinion that the personal property in question is 
     insurable in the State Fire and Tornado Fund, if the personal 
     property belongs to and is being used by a state department and is 
     such property which is usually found and used within public buildings 
     for public purposes, even though it is temporarily housed and used in 
     a non-public building. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


