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     January 11, 1964     (OPINION) 
 
     SCHOOL DISTRICTS 
 
     RE:  Reorganization - Petitions 
 
     This is in reply to your letter of January 9, 1964, in which you 
     state a county committee on school district reorganization will be 
     faced with the question of approving an annexation petition which has 
     a sufficient number of signatures, but it expects to receive a 
     counterpetition with enough names to bring the number of the original 
     petition below the two-thirds required by law. 
 
     The question which that committee raises is:  "Would it be lawful for 
     the Committee to pay no attention to the counterpetition and approve 
     the original petition for annexation since originally it had the 
     necessary signatures and that petition was approved by the State 
     Board of Public School Education?" 
 
     Apparently some of the electors in this are have signed both 
     petitions, i.e., the original petition for annexation and the 
     so-called "counterpetition."  The question which apparently must be 
     decided is whether the signing of the "counterpetition" by these 
     individuals has the effect of removing their signature from the 
     original petition for annexation in time to prevent the annexation. 
 
     This office has previously indicated that a person may remove his 
     signature from a petition until the time the petition has been acted 
     upon by the authorities.  Thus we note the statement contained in 78 
     C.J.S. 706, SCHOOLS AND SCHOOL DISTRICTS, sec. 37(3):  "A signatory 
     of a petition for the creation or alteration of a school district may 
     have his signature withdrawn or erased therefrom before the petition 
     is filed or the jurisdiction of the officer or board to whom the 
     petition is directed has attached, but according to some authorities 
     a signatory may not as a matter of right withdraw his signature 
     thereafter, although withdrawal may be allowed where good cause is 
     shown.  However, other authorities hold that in the absence of 
     statute providing otherwise, a signatory may withdraw his signature 
     from the petition as a matter of right at any time before final 
     action on the petition.  In any event, a signatory has no right to 
     withdraw his signature after action on the petition has been taken 
     except where the attempted action is entirely unauthorized and void, 
     although if he was induced to sign by misrepresentations he may apply 
     for leave to withdraw his signature.  Applications to withdraw 
     signatures may and should be considered in passing on the petition, 
     where discretion to grant or refuse it is vested in the officer or 
     board to which it is presented. 
 
           It has been held that if the withdrawal of a signature or 
           signatures results in reducing the number of signatories 
           joining in the petition below the number required by statute, 
           the petition is insufficient and no action may validly be taken 
           thereon, * * * it has also been held that the withdrawal of 
           signatures after the jurisdiction of the board or officer to 



           whom the petition is addressed has attached does not deprive 
           the board or officer of power to proceed further." 
 
     There is a North Dakota Supreme Court decision on the matter of 
     removal of signatures from a school district annexation petition.  In 
     Rosten v. Board of Education, 43 N.D. 46, 173 N.W. 461 (1919) our 
     Court held that the petitioners had a legal right to withdraw their 
     names from the petition at any time prior to the time of the making 
     of a legal order by the board of education annexing territory.  While 
     the present laws are somewhat different from those considered by the 
     Court in 1919, the reasoning of the Court in the Rosten case would 
     still appear to be applicable.  The basis of the Court's decision was 
     the fact that the law required fourteen days' notice of hearing 
     before the area could be annexed.  The Court indicated that one of 
     the reasons for this fourteen-day notice of hearing is to permit 
     persons to withdraw their names from the petition prior to the time 
     the final action is taken thereon. 
 
     It is true that in 1919 there was no requirement that the petition be 
     submitted to the State Board of Public School Education for its 
     approval prior to the time the hearing by the local committee on the 
     annexation petition was held.  (See section 15-53-21 of the North 
     Dakota Century Code, as amended).  It could be argued that since the 
     county committee, before submitting the petition for annexation to 
     the state committee, must determine the sufficiency of signatures on 
     the petition, the signers of the petition would no longer have the 
     right to remove their names from the petition once the determination 
     was made.  However, we doubt this argument would outweigh the 
     decision of the Court in the Rosten case. 
 
     It is therefore our opinion that if the county committee in question 
     receives a request for the removal of signatures from the petition 
     for annexation prior to the time the final order of annexation is 
     made it must honor such request.  It is further our opinion that if 
     the removal of these signatures results in the annexation petition 
     being signed by less than two-thirds of the electors in the area to 
     be annexed, no valid annexation order can be issued. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


