
N.D.A.G. Letter to Manly (Dec. 6, 1989) 
 
 
December 6, 1989 
 
Mr. Robert E. Manly 
Eddy County State's Attorney 
P.O. Box 352 
New Rockford, ND 58356 
 
Dear Mr. Manly: 
 
Thank you for your June 23, 1989, letter inquiring whether a register of deeds may record 
a personal representative's deed without a county auditor's certificate showing the 
delinquent real estate taxes and assessments against the property have been paid. I 
apologize for the delay in answering your letter. 
 
A member of my staff received a telephone call from attorney John Hovey of New 
Rockford, who stated that your letter was sent at his request. Mr. Hovey further advised 
my staff member that the deed in question related to land sold by contract for deed by a 
person who is now deceased. The contract is now completed and the personal 
representative has executed a deed of conveyance. 
 
For the following reasons, it is my opinion that a register of deeds may not record the 
personal representative's deed without the certificate of the auditor required under 
N.D.C.C. § 11-18-02. 
 
A register of deeds is a ministerial officer. Rising v. Dickinson, 121 N.W. 616, 617 (N.D. 
1909). The authority of ministerial officers is to be strictly construed. Youngblood v. United 
States, 141 F.2d 912, 913 (6th Cir. 1944). 
 

Generally, the duty of the register is to receive and file, or receive and 
record, as the case may be, such instruments, and only such instruments, 
as by law are entitled to be filed or recorded, and to file or record them in 
such manner as to serve all the purposes of the law. 

 
76 C.J.S. Register of Deeds § 10 (1952). 
 
N.D.C.C. § 11-18-02 provides: 
 

Register of deeds not to record certain instruments unless they bear 
auditor's certificate of transfer.  Except as otherwise provided in section 
11-18-03, the register of deeds shall refuse to receive or record any deed, 
contract for deed, plat, replat, patent, auditor's lot or any other instrument 
that changes the current property description unless there is entered 
thereon a certificate of the county auditor showing that a transfer of the 



lands described therein has been entered and that the delinquent taxes and 
special assessments or installment of special assessments against the land 
described in such instrument have been paid, or if the land has been sold 
for taxes, that the delinquent taxes and special assessments or installment 
of special assessments have been paid by sale of the land, or that the 
instrument is entitled to record without regard to taxes. 

 
N.D.C.C. § 11-18-03 sets forth those documents a register of deeds may record without 
the auditor's certificate referred to in N.D.C.C. § 11-18-02. Although N.D.C.C.  
§ 11-18-03(3) authorizes a final decree of distribution or an order terminating joint tenancy 
to be recorded without the auditor's certificate, no language in N.D.C.C.  § 11-18-03 
creates a similar exception for a personal representative's deed for land sold by contract 
for deed by a person who is now deceased. "When the wording of a statute is clear and 
free of all ambiguity, the letter of it is not to be disregarded under the pretext of pursuing 
its spirit." N.D.C.C. § 1-02-05. 
 
As a ministerial officer without statutory authority to the contrary, a register of deeds may 
not record a personal representative's deed for land sold by contract for deed by a person 
who is now deceased without the auditor's certificate required under N.D.C.C. § 11-18-02. 
 
Sincerely, 
 
Nicholas J. Spaeth 
 
cv 


