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May 19, 1989 
 
Mr. Stuart A. Larson  
Trail County State's Attorney  
P.O. Box 847  
Hillsboro, ND 58045 
 
Dear Mr. Larson: 
 
Thank you for your April 12, 1989, letter regarding county roads through city limits. Your 
first question is whether a North Dakota city may legally refund money a county has given 
it for resurfacing that part of the county's road lying within the city's limits if the county 
subsequently abandons that portion of the county road which was resurfaced and which, 
after being abandoned by the county, will continue to form and be used as an important 
part of the city's street system. 
 
Your question assumes that the road through the city is within the county's jurisdiction. 
N.D.C.C. § 40-05-01(8) provides that the governing body of a city has the power "to lay 
out, establish, open, alter, repair, clean, widen, vacate, grade, pave, park, or otherwise 
approve and regulate the use of streets." The general rule is that where the power of 
regulating streets within a city is vested by statute in the city, the power of the city over its 
streets is exclusive. The general power of the county, within which the city lies, to control 
the highways within this territory is thereby divested so far as such streets are concerned. 
The fact that a highway (which in an urban area may be called a "street," N.D.C.C. 
§ 24-01-01.1) is constructed through a city by a county does not divest the city of its 
jurisdiction. 39 Am. Jur.2d Highways, Streets, and Bridges,  203 (1968). 
 
The power to control streets within a city's limits by its very nature would seem 
inconsistent with joint or concurrent exercise by the two bodies unless legislative language 
specified that this jurisdiction was concurrent. Board of Com'rs v. Chicago M. & St. P. Ry. 
Co., 132 N.W. 675, 677 (S.D. 1911). N.D.C.C. § 24-01-03 specifically designates the 
state's and city's jurisdiction with respect to state highways through cities (urban 
connecting streets), but extends no joint jurisdiction to counties. Additionally, legislative 
action granting a city the power to contract with a county for the construction or 
maintenance of streets within the city illustrates legislative intent that the county have no 
jurisdiction to construct or maintain streets within a city's limits without the city's consent. 
N.D.C.C. § 40-05-14. 
 
Consequently, it is my opinion that those streets with a city that connect with county 
highways are solely within the city's jurisdiction to control. Thus, to the extent that your 
question asks whether the city can refund money to the county for improvements made 
on a street that the county intends to vacate, the question is partially moot because the 
county has no jurisdiction to vacate a street within the city limits. 



 
The question then becomes whether the city has the authority to enter into an agreement 
to reimburse the county for resurfacing a city street. On this question, I agree with your 
analysis that N.D.C.C. §§ 40-05-14, 40-22-01(2), and 40-22-06 provide cities with the 
authority to contract with counties to perform city improvements, and those statutes 
provide the means for the city to pay for the work performed by the county. 
 
The second question concerns a county road which passes through a city. You ask which 
governmental entity, the county or the municipality, has control and authority of the weight 
restrictions over that portion of the county road passing through and contained within the 
city limits. 
 
N.D.C.C. § 40-05-01(8) grants a city the power to regulate the use of its streets, and 
N.D.C.C. § 40-05-02(14) grants the city council and board of city commissioners the 
additional power to regulate, control, or restrict within designated zones the use of streets 
by various classes of traffic. Based on these statutes and my discussion regarding your 
first question, it is my opinion the city is the governing body that has the exclusive right 
and jurisdiction to set weight limits on streets within the city limits as authorized by 
N.D.C.C. §§ 39-12-01 and 39-12-05.3(4). 
 
I hope this information is helpful to you. 
 
Sincerely, 
 
Nicholas J. Spaeth 
 
ja 


