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March 16, 1989 
 
Mr. James W. Wold 
Griggs County State's Attorney 
P.O. Box 541 
Cooperstown, ND 58425 
 
Dear Mr. Wold: 
 
Thank you for your December 27, 1988, letter to me. I apologize for the delay in 
responding to you. 
 
You have asked for clarification of the statutory provisions regarding the acquisition and 
ownership of farmland by a nonprofit corporation. Corporate ownership of farmland is 
governed by the provisions of N.D.C.C. ch. 10-06. That chapter generally prohibits the 
ownership of farm or ranch land by corporations. 
 
N.D.C.C. § 10-06-04.1 contains an exception to that general prohibition.  N.D.C.C. 
§ 10-06-04.1 states, in part, as follows: 
 

 10-06-04.1.    Certain  nonprofit organizations or trusts  may own or 
lease land -- Certain nonprofit organizations may continue farming or 
ranching -- Restriction on acquisition and ownership of land. 
 
 1. A nonprofit organization . . . may own or lease farmland or 

ranchland if that land is leased to a person who farms or 
ranches the land as a sole proprietorship, partnership, or a 
corporation allowed to engage in farming or ranching under 
section 10-06-07. 

 
 2. To the extent farming or ranching is essential to a nonprofit 

organization's charitable purposes a nonprofit organization 
actively engaged in the business of farming  or ranching in 
this state on January 1, 1983, may continue to engage in the 
business of farming or ranching without interruption after 
January 1, 1983. 

 
3.  A nonprofit organization which owned farmland or ranchland 

for the preservation of unique historical, archaeological, or 
environmental land before January 1, 1983, may continue 
ownership of that land without interruption after January 1, 
1983. 

 



The exception contained at N.D.C.C. § 10-06-04.1 was adopted in 1983 and revised in 
1985. It permits nonprofit organizations, as defined in N.D.C.C. § 10-06-04.2 to own 
farmland, despite their corporate status. However, the Legislature added two new 
sections to chapter 10-06 in 1985.  These two new sections, N.D.C.C. § 10-06-04.3 and 
10-06-04.4, substantially restrict the ability of a nonprofit corporation to acquire farmland. 
 
N.D.C.C. § 10-06-04.3 states, in part, as follows: 
 

 10-06-04.3.  Acquisition of certain farmland or ranchland by certain 
nonprofit organizations. A nonprofit organization may acquire farmland or 
ranchland only in accordance with the following: 
 
 1. Unless it is permitted to own farmland or ranchland under 

section 10-06-04.1, the nonprofit organization must, before 
January 1, 1985, have been either incorporated in this state or 
issued a certificate of authority to do business in this state. 

 
2. The land may be acquired only for the purpose of conserving 

natural areas and habitats for biota. 
 
(Emphasis supplied.) 
 
N.D.C.C. § 10-06-04.4 states, in part, as follows: 
 

 10-06-04.4.  Required divestiture of agricultural land. In addition to 
the divestiture requirements of section 10-06-04.3 and section 10-06-13, a 
nonprofit corporation that acquires land by gift or devise after December 31, 
1984, the ownership of which is not permitted under this chapter, shall 
divest itself of the land acquired after December 31, 1984 within ten Years 
after the acquisition. 

 
While confusion concerning the relationship among these statutory provisions is 
understandable, these provisions can be construed consistently. A qualifying nonprofit 
corporation is permitted to own or lease farm or ranch land acquired before the effective 
date of N.D.C.C. §  10-06-04.3, that is, July 1, 1985.    Thereafter, a qualifying nonprofit 
corporation may not acquire farm or ranch land except for the limited purpose of 
conserving natural areas and habitats for biota and then only if, before January 1, 1985, it 
was incorporated in North Dakota or had a certificate of authority to transact business as a 
foreign corporation. 
 
If a nonprofit corporation acquires farm or ranch land in violation of section 10-06-04.3, it 
must divest itself of ownership. If the acquisition is by gift or devise, the divestiture period 
is 10 years, as N.D.C.C. § 10-06-04.4 provides. If the acquisition is by any other means, 
the divestiture period is not more than one year after the date of a court order ordering the 
divestiture, as set out at N.D.C.C. § 10-06-13. 
 



You will note that N.D.C.C. § 10-06-04.3 requires divestiture of land acquired by gift or 
devise after December 31, 1984. It is unclear from the legislative history of this section 
why this date was chosen. This section and N.D.C.C. § 10-06-04.2, which limits further 
acquisition of land by a nonprofit corporation, did not become law until July 1, 1985. Thus, 
even though acquisition of additional land was permitted between January 1 and June 30, 
1985, land acquired by gift or devise during that period is arguably subject to the 10-year 
divestiture requirement. By contrast, land acquired by purchase during this period would 
not be subject to any divestiture requirement. 
 
This anomalous result can be avoided because the phrase "after December 31, 1984," as 
found within N.D.C.C. § 10-06-04.4, is qualified by the phrase "the ownership of which is 
not permitted under this chapter." Ownership of farm and ranch land by nonprofit 
organizations is permitted under the statute, and acquisition is only limited after June 30, 
1984. Therefore, because ownership would be permitted under chapter 10-06, the 
divestiture provisions of N.D.C.C. § 10-06-04.4 would not apply to land acquired after 
December 31, 1984, and before July 1, 1985. This would be true regardless of the means 
of acquisition. 
 
In summary, the following rules govern ownership and acquisition of farm and ranch land 
in North Dakota by a nonprofit corporation: 
 
 1.  A nonprofit corporation that meets the statutory definition of a nonprofit 

organization may continue to own farm or ranch land acquired by any 
means prior to July 1, 1985, as long as it leases the land to a qualified 
person for use in farming or ranching. If farming or ranching was essential to 
the corporation's charitable purpose on January, 1, 1983, the corporation 
need not lease the property but may farm the property itself. 

 
 2.  After July 1, 1985, a nonprofit organization which is otherwise  permitted to 

own or lease farm or ranch land under N.D.C.C. §10-06-04.1 is prohibited, 
nonetheless, from acquiring such  land, except for the limited purpose of 
conserving natural areas and habitats for biota. Because acquisition is a 
necessary prerequisite to ownership, this section has the practical effect of 
prohibiting ownership by a nonprofit organization of land used for farming or 
ranching, unless the land was acquired before July 1, 1985. Farm or ranch 
land acquired by a nonprofit organization by gift or devise after June 30, 
1985, and not acquired for the limited purpose exception, must be divested 
within 10 years after acquisition.   Land acquired by any other means after 
June 30, 1985, and not acquired for the limited purpose exception, must be 
divested no later than one year after a court orders divestiture. 

 
The specific question you raise in your letter is whether N.D.C.C. § 10-06-04.1 may be 
read as follows:    "A nonprofit organization . . . may own or lease farmland or ranchland . . 
. ." Phrased differently, your question is whether the phrase "for the benefit of an individual 
or a class of individuals related within the degrees of kinship specified in subsection 2 of 
section 10-06-07" has any application to nonprofit organizations. As phrased above, the 



answer to the first question is yes and the answer to the second question is no. 
 
However, these answers do not finally resolve the matter. You indicate in your letter that 
the facts underlying your question relate to a project that is still in the planning stages and 
that has not yet been formally organized. If this group should choose to organize as a 
nonprofit corporation, the rules of ownership and acquisition discussed above would 
prohibit them from acquiring farm or ranch land for their intended purpose of operating an 
agricultural training center. This is true even though N.D.C.C. § 10-06-04.1 would 
otherwise permit them to own farm or ranch land. 
 
I hope this letter has been helpful. 
 
Sincerely, 
 
Nicholas J. Spaeth 
 
pg 


