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February 3, 1989 
 
Mr. Jerry Renner 
Kidder County State's Attorney 
P.O. Box 229 
Steele. ND 58482 
 
Dear Mr. Renner: 
 
Thank you for your letter of January 24, 1989, in which you inquire whether a city police 
officer can go outside of his geographic jurisdiction to investigate criminal offenses which 
occurred within his jurisdiction. 
 
N.D.C.C. § 40-20-05 sets forth the territorial jurisdiction of a city police officer. Unless that 
officer is in "hot pursuit," the city police officer has the authority to exercise powers as a 
peace officer within the city limits and for a distance of one and one-half miles in all 
directions outside the city limits. 
 
A city police officer does not have peace officer powers outside the one and one-half mile 
limit established by N.D.C.C. § 40-20-05 unless that police officer has been deputized or 
appointed as a peace officer by some other governmental entity. 
 
Although a city police officer will not possess the ability to exercise powers as a peace 
officer beyond the one and one-half mile limit, there is nothing in North Dakota law which 
would prohibit that person from making inquiries outside this limit concerning the 
commission of criminal offenses occurring within the city limits. When going beyond the 
one and one-half mile limit, the officer will be acting in a capacity other than as a city 
police officer with full peace officer powers. 
 
Although you did not raise this issue in your letter, I think it is important to discuss the 
capacity of the officer when conducting extraterritorial investigations. The person may be 
acting merely as a volunteer. In that case, that person would not be exercising the powers 
of a peace officer or acting within the scope of that person's employment with the city. 
However, there are instances in which a city or department may authorize a person to 
travel outside of the territorial limits of a city for official city functions. For instance, a city 
police officer may be authorized to attend meetings, seminars, or schools outside city 
limits but such attendance would be within the scope of the employment of that officer. 
Although the person would not be vested with peace officer authority, that person would 
continue to be acting within the scope of his or her employment with the city. 
 
A person could be authorized by the city or department to conduct an extraterritorial 
investigation of criminal offenses occurring within the city. The person would not be vested 
with peace officer powers but would be acting within his or her scope of employment 



based upon this authority. I believe it to be a common occurrence that city police officers 
travel outside of the city limits to assist with, or be present at a site of, a criminal 
investigation or meeting concerning the investigation when that investigation has a 
connection with an offense occurring within a city. In these instances, the officer would be 
acting within the scope of his or her employment with the city. 
 
In summary, a city police officer's authority to exercise peace officer powers extends only 
to one and one-half miles outside of city limits unless that officer is in hot pursuit. Nothing 
in North Dakota state law prohibits a city police officer from conducting or participating in 
investigations outside of the city limits. However, that officer will not have the status as a 
peace officer but may be acting within the scope of his or her employment with the city 
when conducting that investigation if such act has been authorized by the city or 
department. 
 
I would, however, encourage any officer who desires to conduct an extraterritorial 
investigation to contact, and seek cooperation from, the law enforcement agency with 
primary jurisdiction over the area of the investigation. This will not only avoid problems 
between agencies but will also aid a proper investigatory effort. 
 
I hope that I have adequately responded to your inquiry. 
 
Sincerely, 
 
Nicholas J. Spaeth 
 
cv 


