
N.D.A.G. Letter to Nething (Aug. 18, 1986) 
 
 
August 28, 1986 
 
Mr. David E. Nething 
Office of City Attorney 
P.O. Box 1059 
Jamestown, ND 58402 
 
Dear Dave: 
 
Thank you for your letter of August 18, 1986, requesting our response to three questions 
which have occurred with respect to the proposed demolition of the armory building in 
Jamestown. 
 
Your first question is whether a city council may consider a matter not on their agenda 
without suspending their rules of procedure. Nowhere in the North Dakota Century Code 
are there any statutes providing for the method by which meetings of a city council are to 
be held. N.D.C.C. § 40-08-10 provides for the meetings of the council, but does not 
discuss the manner in which the meetings are to be held or the various procedural rules 
which must be adopted. Obviously, the Legislature has left such matters to the discretion 
of the individual city councils across the state. 
 
There is one state statute which discusses agendas of open meetings of public bodies. 
N.D.C.C. §44-04-20 states, in part, as follows: 
 

44-04-20. NOTICE OF PUBLIC MEETINGS REQUIRED -- 
EXCEPTIONS -- SCHEDULE SET BY STATUTE, ORDINANCE, OR 
RESOLUTION. . . .However, the lack of an agenda in the notice, or a depar-
ture or an addition to the agenda at a meeting, shall not affect the validity of 
the meeting or the actions taken thereat. 

 
Thus, for the purposes of state law, the deviation from an agenda by a governing body is 
permissible. 
 
According to your letter, the Jamestown City Council has adopted Roberts Rules of Order 
as its own procedural rules. I have no doubt but that the Jamestown City Council is well 
within their authority to decide to follow these particular rules in handling their meetings 
and agenda items. However, I am not in a position to provide an opinion interpreting 
Roberts Rules of Order or the applicable Jamestown city ordinances. Since the state and 
its statutes are not involved, I am without sufficient authority to interpret, discuss, or 
resolve procedural matters involving the city which are governed solely by their own 
ordinances. 
 



As a general discussion, I would suggest that if the city has adopted specific rules, or has 
referenced a standard order of rules, with respect to the manner in which their business is 
to be conducted, business not conducted in compliance with those rules is suspect and 
may be subject to challenge in terms of its validity. 
 
Your second question inquires as to the validity of the action of the city council in selling 
the armory given the various amendments and substitute motions which occurred at the 
meeting in question. Again, my answer to you in response to your first question is as 
applicable here. The state statutes do not provide the method by which cities may 
transact business. Where a city has adopted rules of procedure by which its business is 
handled, business not transacted in compliance with those rules is suspect and may be 
subject to challenge. 
 
Finally, your third question concerns the validity of a private sale of property to an 
individual where the property is valued in excess of $2,500. In this instance, we do have a 
specific state statute discussing the question posed. N.D.C.C. § 40-11-04 clearly provides 
that property estimated "by the governing body of the municipality to be of a value less 
than two thousand five hundred dollars" may be sold at private sale upon resolution of the 
governing body. In all other cases, such property may be sold "only at public sale." 
Obviously, if the armory in question is valued by the governing body at an amount in 
excess of $2,500 it may be sold only at a public sale. 
 
I have received your letter of August 25, 1986, providing additional information on this 
matter. However, I do not believe these additional facts would alter my conclusions. 
Furthermore, I would agree with your conclusions as stated in your letter. 
 
Sincerely, 
 
Nicholas J. Spaeth 
 
ja 


