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April 22, 1986 
 
Mr. Hugh P. Seaworth 
Bismarck City Attorney 
221 North 5th Street 
P.O. Box 5503 
Bismarck, ND 58502 
 
Dear Mr. Seaworth: 
 
Thank you for your letter dated December 6, 1985. I apologize for the delay in responding. 
In your letter, you requested an Attorney General's opinion as to tape recordings of city 
commission meetings. 
 
Your inquiry is whether a board of city commissioners may use tape recordings of its 
proceedings merely as an aid in preparation of the journal or minutes of meetings; and, 
secondly, whether these tape recordings may be erased after preparation of the journal 
and minutes have been completed. 
 
N.D.C.C. § 40-06-02 provides as follows: 
 

40-06-02. MEETINGS TO BE PUBLIC -- JOURNAL OF 
PROCEEDINGS TO BE KEPT. All meetings of the governing body shall be 
open to the public, and a journal of its proceedings shall be kept. 

 
This section clearly requires that a governing body keep a journal of its proceedings. 
 
In addition, N.D.C.C. §21-06-05 provides, in relevant part, as follows:  

  
21-06-05. DOCUMENTS WHICH MAY BE DESTROYED --WHEN. 

After the same have been offered to the state archivist for preservation as 
archival resources, the auditor or clerk of a school district, city, or park 
district may destroy, by any suitable means as determined by the governing 
body, their records after the same have become five years old except the 
following which shall be retained as permanent records of the school district, 
city, or park district: 

 
Governing body's proceedings. 

 
* * * 

 



This section makes it clear that the proceedings of a governing body shall be retained as 
permanent records and, as such, they may not be destroyed after being retained for five 
years. 
 
It would appear, based on an interpretation of N.D.C.C. §§ 40-06-02 and 21-06-05, that 
the journal of a governing body's proceedings constitutes the official record of such 
proceedings. Therefore, the journal must be retained as a permanent record of such 
proceedings. 
 
Since N.D.C.C. §40-06-02 requires only that a journal of the proceedings of a governing 
body be kept and makes no mention of tape recordings as part of that official record, it 
would appear that there is no statutory requirement that the tape recordings of 
proceedings of a governing body, to be used solely as an aid in preparation of the minutes 
and journal, be retained as a part of the permanent record. Of course, it would be 
advisable that such tape recordings be retained and not erased until such time as 
preparation of the minutes and journal have been completed and approved. 
 
Sincerely 
 
Nicholas J. Spaeth 
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