
N.D.A.G. Letter to Herauf (Oct. 3, 1985) 
 
 

October 3, 1985 
 
Mr. William A. Herauf  
Slope County State's Attorney  
P. O. Box 866  
Dickinson, ND 58601 
 
Dear Mr. Herauf: 
 
Thank you for your letter dated September 5, 1985, in which you asked the following 
question: 
 
Does the County have to remove private property from the tax rolls if such property has 
been taken for public use only as [a road] easement and the owner retains all other real 
property rights. 
 
I believe that the answer to your question is contained in N.D.C.C. § 57-02-10. It provides 
as follows: 
 

57-02-10. INUNDATED AND HIGHWAY EASEMENT LANDS 
EXEMPT FROM TAXATION. The board of county commissioners is 
authorized and directed to removed from the tax rolls and to declare as 
exempt from taxation all inundated lands upon which the owner thereof has 
granted or hereafter shall grant a permanent easement to the United States 
of America, its instrumentalities, or agencies, for the purpose of 
constructing, maintaining, and operating water or wildlife conservation 
projects, and all lands upon which the owner thereof has granted or 
hereafter shall grant an easement for a highway or road right of way to the 
United States, its instrumentalities or agencies, or to the state or its political 
subdivisions, and such lands so removed from the tax rolls shall remain 
exempt until such time as such water or wildlife conservation projects or 
highway shall have been abandoned. Such lands shall not removed from 
the tax rolls and declared exempt from taxation until such time as the 
construction of such water or wildlife conservation projects or highway 
thereon shall have been completed. 

 
The language of N.D.C.C. § 57-02-10 is clear. It is my opinion that a county does have to 
remove private property from the tax rolls if that property has been taken for public use 
only as an easement and the owner retains all other real property rights.  
 
Sincerely, 
 
Nicholas J. Spaeth 
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